Pääkirjoitus: Pienpanimoiden etämyynti yhä vaikea pala päättäjille

Pienpanimot mielivät myydä tuotteitaan verkossa kuluttajille, mutta monet päättäjät haraavat vastaan. Ronja Koskinen

Kun hallitus viime keväänä pohti keinoja auttaa koronakriisin vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiä, esille nousi myös etämyyntioikeuden myöntäminen kotimaisille pienpanimoille. Nykyäänhän suomalaiset voivat tilata verkossa niin mietoja kuin väkevämpiäkin alkoholijuomia ulkomailta omalle kotiovelleen, mutta kotimaasta se ei onnistu.

Etämyyntiä ei tosin terminä löydy lainkaan alkoholilainsäädännöstämme, mutta siinä kielletään kaikki muu alkoholin vähittäismyynti paitsi myymälästä tapahtuva, eikä kotiinkuljetusta sallita. Tähän pykälään päättäjien on aina ollut helppo turvautua, kun he ovat torjuneet aloitteet etämyynnin sallimiseksi pienpanimoillemme tai vaikkapa yksityisille viinintuottajille.

Koronakriisi pakotti päättäjät tekemään useita luovia ratkaisuja, joita aiemmin oli pidetty mahdottomina. Pienpanimoiden pettymykseksi etämyynnin salliminen ei kuitenkaan mahtunut siihen joukkoon, vaikka hallituspuolueista oli väläytetty yritysten toiveille runsaasti vihreää valoa.

Aikansa pohdittuaan hallitus päätyi heinäkuussa luopumaan aikeesta edistää pienpanimoiden etämyyntiä kiireellisenä koronatukitoimena. Siihen tarkoitukseen asia olisi vaatinut liian pitkän prosessin kuten myös niin vankat perustelut, ettei hallitus ilmeisesti uskonut niitä löytävänsä.

Takaiskusta huolimatta pienpanimot voivat vielä elätellä toiveita, sillä seuraavaksi etämyynnin sallimiseen pääsee ottamaan kantaa koko eduskunta Jari Myllykosken (vas.) aloitteen pohjalta. Sen allekirjoitti peräti 110 kansanedustajaa. Aloitteessa perätään kirkastusta ristiriitaiseen nykykäytäntöön, jossa eurooppalaiset voivat myydä verkossa alkoholia suomalaisille mutta suomalaiset eivät toisille suomalaisille.

Taustalta voi aistia huolen Alkon puolesta.

Vääryydeksi kotimaisia yrityksiä kohtaan myöntää tämän myös hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (ESS 14.9.). STM:n lääke yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi ei silti ole etämyynnin salliminen omille pientuottajillemme, vaan ulkomailta Suomeen tapahtuvan nettimyynnin suitseminen. Toimet eivät kohdistuisi asiakkaisiin vaan yrityksiin, jotka myyvät alkoholia suomalaisille Alkon ohitse rikkoen näin STM:n mukaan lakia.

Ministeriö puuttumassa laittomaan viinaralliin ulkomailta – mutta alkoholilaista ei löydy etämyynnin kieltopykälää

Vaikka STM vetoaa lakipykäliin, taustalta voi aistia huolen monopoliyhtiö Alkon puolesta. Pientuottajien etämyynti olisi pois Alkon myynnistä, joka tosin on enää vajaa kolmannes kaikesta suomalaisille myydystä alkoholista. Entä jos Alkolle annettaisiin oikeus myydä verkossa valikoimassaan olevia tuotteita, pienpanimo-oluet mukaan lukien? Siinä voittaisivat molemmat osapuolet kuten myös kuluttajat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut