Pääkirjoitus: Päijät-Hämeestä tuli koronapesäke, varovaisuus on nyt tarpeen

Koronatartunnat ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä kiihtyvää vauhtia. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Koronaviruspandemian toinen aalto puskee jo voimallisesti päälle useissa Euroopan maissa, mutta Suomessa tilanne on pysytellyt kokonaisuudessaan varsin maltillisena. Tartuttavuuslukumme on edelleen maanosamme alinta kastia.

Valitettavasti yhtä hyvin eivät asiat ole enää hetkeen olleet Päijät-Hämeessä. Maakunnassamme on kahden viime viikon aikana todettu yli 60 uutta tartuntaa, kun keväällä vastaava luku oli pahimmillaankin vain vähän päälle 40.

Toki nyt tehdään testejä paljon tiheämpään tahtiin kuin keväällä, mutta sekään ei peitä ikävää tosiasiaa, jonka mukaan Päijät-Hämeestä on tullut lyhyessä ajassa yksi pahimmista koronapesäkkeistä maassamme. Viime päivinä tartuttavuusluku on ollut niin suuri, että jos Päijät-Häme olisi valtio, täältä ei olisi mitään asiaa Suomeen ilman erittäin jyrkkiä varotoimia.

Lohduttava tieto Päijät-Hämeen uusissa tautitapauksissa on, että ne ovat olleet suurelta osin peräisin viranomaisten tiedossa olevista ja taudille ominaisista tartuntaketjuista, joissa virukselle altistuneet on kyetty ilmeisen kattavasti kartoittamaan. Tämän seurauksena karanteenissa on parhaillaan noin 400 päijäthämäläistä, heidän joukossaan runsaasti koululaisia ja opettajia.

Ikävä kyllä alueelta on löydetty myös puolenkymmentä tartuntaa, joiden alkuperää ei ole onnistuttu tunnistamaan eikä altistuneita sen johdosta päästy jäljittämään. Näin ollen on ymmärrettävää, etteivät viranomaisetkaan enää kätke huolestuneisuuttaan vaan korostavat virukselta suojautumisen tärkeyttä.

Päijät-Hämeen koronavirustilanne on nyt yksi maan huonoimmista, kaikkien tartuntaketjujen lähdettä ei tunneta –  "Kenellä tahansa voi olla koronavirus", toimialajohtaja Tuomo Nieminen sanoo

Keväällä päijäthämäläisetkin jaksoivat tunnollisesti noudattaa turvavälejä, välttää tarpeettomia kontakteja ja huolehtia hyvästä käsi- sekä yskimishygieniasta. Nyt nämä yksinkertaiset keinot ovat jälleen tarpeen unohtamatta uudempia konsteja kuten kasvomaskeja tilanteissa, joissa lähikontakteja on vaikea välttää.

Jos Päijät-Häme olisi valtio, täältä ei olisi asiaa Suomeen.

Toistaiseksi kasvomaskeja on tullut vastaan harvakseltaan. Ahkerimmin niitä näyttävät suosivan ikäihmiset. Nuoret selviävät taudista pääsääntöisesti vähemmällä, mutta hekin toivottavasti muistavat vastuunsa myös lähimmäisistään ja ymmärtävät suhtautua suosituksiin vakavasti.

Toisessa tuoreessa koronapesäkkeessä Mikkelissä siirrettiin jo kouluja pariksi viikoksi etäopetukseen ja suljettiin liikunta- sekä nuorisotiloja. Päijät-Hämeessä viranomaiset eivät vielä ole löytäneet perusteita yhtä järeille toimille, mutta se hetki ei liene kaukana, jos tilanne tästä vielä huononee. Jokainen päijäthämäläinen voi omalla varovaisuudellaan vaikuttaa, ettei niin kävisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu