Lukijalta: Kiinteistösäätiöstä on vaiettu, vaikka ”salattavaa ei ole”

Eero Ravantti

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 10.9. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen puheenjohtajan Tapio Ojalan ja toiminnanjohtajan, varatuomari Hanna Koskelan vastineen otsikolla Kiinteistöliitto Päijät-Häme on jäsenen asialla. Koska kirjoitus erityisesti säätiöasian osalta on vaillinainen ja yksipuolinen, kokonaiskuvan muodostamiseksi on tarpeen täydentää asiaa seuraavasti:

Kirjoittajien mukaan ”mitään salattavaa asiassa ei ole, vaan kyse on keskeneräisestä asiasta”. Samalla kun yhdistyksen hallitus väittää, että mitään salattavaa asiassa ei ole, se on ”radiohiljaisuudellaan” osoittanut, että mitään tiedotettavaakaan asiassa ei ole. Tuntuu kummalliselta, kun puhutaan kuitenkin miljoonan euron siirrosta yhdistyksen ja sen jäsenten kontrollin ulkopuolelle.

Summa vastaa noin 2,5 vuoden yhteenlaskettuja Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen jäsenmaksuja. Miksi tiedottamisen pitää odottaa tulevaa yhdistyksen kokousta tai koronan helpottamista, kun jäseniä voisi ja pitäisi informoida myös kokousten välillä – esimerkiksi yhdistyksen jäsensivuilla?

Missä tässä on jäsentaloyhtiöiden hyöty?

Kirjoituksessaan hallitus ilmoittaa, että ”koska kyse on poikkeuksellisen suuresta ja kertaluonteisesta summasta, halutaan se turvata perustamalla säätiö”. Kuka haluaa ja turvata keneltä, yhdistyksen osaamattomilta jäseniltäkö? Mainittakoon, että muut kiinteistöyhdistykset Suomessa eivät ole nähneet tarvetta varallisuutensa turvaamiseen säätiön kautta. Kirjoituksessa todetaan myös, että ”säätiön tarkoituksena on tukea, edistää ja kehittää alueemme kiinteistökantaa”. Missä tässä on jäsentaloyhtiöiden hyöty?

Jos säätiöasia aiotaan hoitaa oikein, avoimesti ja rehellisesti, Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallituksen tulee esittää yhdistyksen jäsenille yhdistyksen kokouksessa 16.9.2020 säätiölain 2 luvussa säädetty perustamiskirja laissa säädettyine sisältöineen ja liitteineen, mukaan lukien säätiön säännöt. Perustamiskirjassa on aina mainittava myös kaikki perustajat (+pääomasijoitukset), ensimmäisen hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat tai niiden valintamenettely.

Tähän mennessä on esitetty säätiön tarkoitusta, mutta säätiön toimintamuodoista eli miten säätiö toteuttaa tarkoitustaan, ei ole näkynyt mitään kuvausta. Perustettavalla säätiöllä on lain mukaan oltava lisäksi "toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma kolmelle ensimmäiselle vuodelle". Näitäkään ei ole toistaiseksi esitetty Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen jäsenkunnalle.

Lopuksi, yhdistyksen hallitus on kieltäytynyt ottamasta jäsentaloyhtiön perusteltua ja laissa säädetyssä ajassa tehtyä esitystä säätiövalmistelun keskeyttämisestä käsiteltäväksi huomisessa 16.9.2020 pidettävässä varsinaisessa kokouksessa ja salannut esityksen jäseniltä jättämällä sen pois kokousaineistosta. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallituksen menettely ei edusta jäseniään arvostavaa, avointa ja läpinäkyvää toimintakulttuuria.

Kirjoittaja on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja ekonomi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.