Lukijalta: Itsemurhan tehneiden ja sitä yrittäneiden läheiset tarvitsevat apua

Pia Hytönen

Läheisen itsemurha on aina valtava järkytys omaisille. Avun tarjoaminen äkillisessä kriisitilanteessa sekä myöhempi jälkihoito on lähipiirin selviytymisen kannalta keskeistä. Raskaassa, elämän mullistavassa tilanteessa on tärkeätä ottaa huomioon myös lapset ja nuoret.

Kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää vietettiin torstaina 10.9. Vuosittain noin 800 ihmistä tekee itsemurhan Suomessa. Itsemurhayritysten tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta arvioidaan, että niitä on vuosittain 10 000 – 30 000. Aihe koskettaa läheltä liian monia perheitä ja muita läheisiä.

Mielenterveysongelmat ovat kasvaneet koronavirusepidemian aikana. Huolestuttavaa on, että heikentynyt mielenterveys ja itsetuhoiset ajatukset ovat korostuneet erityisesti nuorten keskuudessa. Normaalioloissakin itsemurhat ovat keskeinen kuolemansyy nuorilla. Suomi on EU:n kärkimaita nuorten itsemurhakuolleisuudessa.

Läheisen psyykkinen sairaus ja itsetuhoisuus sitovat omaisen usein jatkuvaan päivystysvalmiuteen. Aikuiset kuvaavat tilannetta hyvin raskaaksi. Lapsille ja nuorille vastaava huolenpitotilanne on kohtuuton, ja sillä on vakavia seurauksia. Tiedetään, että erityisesti nuorilla läheisen itsemurha lisää oman itsetuhoisen käyttäytymisen riskiä.

Useampi kuin joka neljäs kokee koronatilanteen vaikuttaneen kielteisesti mielenterveyteensä – itsetuhoisia ajatuksia erityisesti nuorilla ja naisilla

Itsemurhasta seuraa kysymyksiä, joihin ei ehkä koskaan voi saada vastauksia. Musertavan surun lisäksi itsemurhan kohdannut läheinen kokee syyllisyyttä, vihaa, ahdistusta ja häpeää. Myös hylätyksi tulemisen tunteet ja sosiaalisen leimautumisen kokemukset ovat yleisiä.

Itsemurha vaikuttaa lisäksi nuorten ystävyyssuhteissa. Ystävän itsemurha horjuttaa raskaasti nuoren turvallisuuden tunnetta ja hän voi syyttää tapahtuneesta itseään.

Avun tarjoaminen äkillisessä kriisitilanteessa sekä myöhempi jälkihoito on omaisen selviytymisen kannalta ehdotonta.

Vaikeiden tunteiden ja kysymysten käsitteleminen on ensisijaisen tärkeää kaikille läheisen menettäneille. Avun tarjoaminen äkillisessä kriisitilanteessa sekä myöhempi jälkihoito on omaisen selviytymisen kannalta ehdotonta. Tällä varmistetaan, että itsemurhaa yrittäneen tai itsemurhan tehneen läheiset saavat tarvitsemaansa tukea matalan kynnyksen periaatteella.

Ulkopuolinen apu on tarpeen, koska lähipiirissä ei usein ole keinoja tai voimavaroja itsemurhan tai sen yrityksen käsittelyyn. Samalla vähennetään itsetuhoisen käyttäytymismallin siirtymistä eteenpäin perheissä, suvuissa ja nuorten ystäväpiirissä.

Itsemurhia ja niiden tuottamaa kärsimystä voidaan ehkäistä. Jo pieni teko voi auttaa: pysähdytään kysymään, kuinka voit, kuunnellaan vastaus ja tarvittaessa ohjataan avun piiriin.

Ei suljeta silmiämme, vaan autetaan ajoissa.

Kirjoittaja on Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtaja.

TikTokissa levinnyt itsemurhavideo on herättänyt keskustelua myös Lahdessa – peruskoululaisten vanhemmille lähetettiin Wilma-viesti videosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu