Pääkirjoitus: Talous ohitti nyt terveyden hallituksen matkustuspäätöksessä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) myhäili tyytyväisenä hallituksen tiedotustilaisuudessa. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kun koronapandemia ulotti kevättalvella kyntensä myös Suomeen, hallitus asetti aivan oikein kansalaisten terveyden etusijalle. Taudin leviämistä haluttiin jarruttaa, maksoi mitä maksoi.

Onnistuttuaan tässä hallitus vaihtoi hybridistrategiaan, jossa taudin leviämistä yritetään edelleen estää, mutta samalla avataan yhteiskuntaa asteittain. Siitä pitäen hallitus on joutunut tasapainoilemaan kieli keskellä suuta terveydellisten ja taloudellisten arvojen välillä tehdessään koronakriisin hallintaan liittyviä ratkaisuja.

Tällä viikolla hallitus kallistui tasapainotaiteilussaan selvästi talouden puolelle, kun se päätti helpottaa merkittävästi nykyisiä matkustusrajoituksia. Samalla se otti tietoisen riskin, että rajojen avaaminen näinkin suuressa määrin voi kiihdyttää viruksen leviämistä, ellei etenkin ison riskin maista tulevien matkailijoiden testaamisessa onnistuta toivotusti.

Näyttää siltä, että elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) onnistui ottamaan uuvutusvoiton perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) terveyttä korostava linjasta. Lintilä myhäili tyytyväisenä tiedotustilaisuudessa, jossa Kiuru loisti poissaolollaan. Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sai sentään etäyhteyden päästä sanotuksi, että sosiaali- ja terveysministeriö suhtautui kriittisesti rajojen nykyistä laajempaan avaamiseen.

Hallitukselta ratkaisu oli yhtä kaikki ymmärrettävä, sillä paineita sitä kohtaan oli ehtinyt kertyä runsaasti niin läheltä kuin kauempaa.

EU on patistellut jäsenmaita palauttamaan takaisin kunniaan keskeisen arvonsa, vapaan liikkumisen. Hallituksen päätös mahtuu juuri ja juuri komission tuoreen ehdotuksen raameihin. Naapuruussuhteidemme kannalta tärkeää oli, että korotetun riman alittaa myös Ruotsi, jonka on ollut vaikea ymmärtää Suomen tiukkaa joskin omasta mielestämme perusteltua linjaa. Nyt yhteys naapurusten välillä palautuu liki entiselleen.

Paineita oli ehtinyt kertyä runsaasti.

Kotimaassa rajoitusten helpottamista on vaatinut äänekkäimmin työmatkoista huolta kantava elinkeinoelämä ja eritoten matkailu- ja ravintola-ala, jonka hyvinvointi on pitkälti riippuvainen ulkomaisista turisteista. Ensi arvioiden perusteella hallituksen päätös oli oikean suuntainen, mutta riittämätön. Lapissakin joudutaan jännittämään yhä, innostuvatko esimerkiksi britit lentämään vanhaan malliin pohjoisen turistikeskuksiin joulunviettoon.

Toki voi olla niinkin, että päätti hallitus mitä tahansa, entisten hyvien aikojen paluusta ei matkailussakaan kannata haaveilla, ennen kuin pandemia alkaa olla voitettu ja ihmisten pelko väistynyt. Se ottaa vielä aikansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu