Hanna Myyrän Esalainen: Älkää yrittäkö, Keanu Reeves ja kumppanit!

Hanna Myyrä

Sosiaalinen media on monin tavoin hauska keksintö, ennen kaikkea siksi, että sen avulla pysyy jollakin lailla hajulla ihmisistä, joihin on pitkä välimatka ja jotka saattavat olla tuttavuuksia vuosikymmenten takaa.

Vaikka Twitter on muodostunut osin myös viralliseksi tiedotuskanavaksi, olen tyytynyt vain sen satunnaiseen seuraamiseen aktiivisuuden sijasta.

Sen sijaan me niin kutsutut ikääntyneet olemme ottaneet omaksemme Facebookin, josta nuoriso on kaikonnut aikaa päivää sitten. Facebookin käyttö ja seuraaminen on pääasiassa harmitonta ajanvietettä, ja sieltä voi valita kiinnostuksensa mukaan myös ryhmiä, joilta voi oppia uutta.

En usko, että tunnistaisin esimerkiksi niin monta lintulajia, ellei kulloinkin liikkeellä olevia lintuja esiteltäisi niin monin kuvin lintuharrastajien ryhmissä. Ryhmistä saa myös tunnistusapua tarvittaessa.

Instagramissa jaan enimmäkseen erilaisia luontoretkikuvia, en niinkään arkista elämääni, joka on nimenomaan arkista. Aamupalapöytääni eivät korista kukat eivätkä servietit eikä niissä leivänpaloissa tai marja-jogurttiannoksissa ole paljon katsottavaa muutenkaan.

Facebookissa ja Instagramissa on mahdollista rajoittaa julkaisunsa yleisön tuttuihin ihmisiin. Sitäkin harmittavampaa on, että uusia seuraajia yrittää tuppautua päivittäin, ja ne ovat yli 99-prosenttisesti robottien ja huijareiden luomia mielikuvitusolentoja.

Valeprofiilit erottaa todellisista helposti muun muassa siitä, että niillä ei ole juuri omia kuvia julkaistuna, ne seuraavat satoja ihmisiä ja niitä itseään seuraa vain kourallinen. Yleensä nämä hahmot ovat lääkärintakeissa tai jollakin muulla tavoin yrittävät luoda uskottavaa kuvaa itsestään.

On selvää, ettei tällainen mene läpi, mutta turhaa vaivaa niiden poistelu aiheuttaa. Kun esimerkiksi "Keanu Reeves" olisi halunnut seurata minua Instagramissa, täytyi todeta, että älä yritä, Keanu Reeves. Jos kuitenkin vastaaviin hahmoihin olisi lankeamassa, kannattaisi ensin miettiä esimerkiksi sitä, miksi elokuvatähti haluaisi nähdä päälle viisikymppisen lahtelaisnaisen luontokuvia. Pelkkä ajatuskin huvittaa.

Lopulta nämä botit pyytäisivät kuitenkin rahaa, ja sitä esimerkiksi Reevesillä on epäilemättä enemmän kuin minulla.

Ylen MOT-ohjelmassa esitettiin dokumentti toisenlaiseen some-huijaukseen lankeamisesta. Nuori mies tekeytyi Facebookissa nuoreksi naiseksi, keskusteli pitkään itseään vanhemman miehen kanssa ja sai lopulta maaniteltua tämän antamaan itselleen pankkitunnukset. Siinä samassa mieheltä lähtivät rahat tililtä ja hänen nimissään otettiin pikavippejä ja ostettiin tavaraa verkkokaupoista. Menetykset olivat 10 000 euron luokkaa. Tapaus ei ollut ainutkertainen.

Facebookin luojat eivät varmasti pystyneet kuvittelemaan, millainen maailma sen ympärille rakentuisi mainontoineen ja huijauksineen.

Koneäly oppii lukemaan meitä koko ajan tehokkaammin, mikä antaa mahdollisuuksia poliittiseen vaikuttamiseen ja monenkarvaiseen manipulointiin. Valppaana kannattaa olla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut