Lukijalta | Kiinteistöliitto Päijät-Häme vastaa mielipidekirjoitukseen – säätiöasia on edelleen asialistalla, salattavaa ei ole

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 6.9. Eero Ravantin ja Kalevi Laitisen mielipidekirjoituksen otsikolla Kiinteistöyhdistys kuuluu sen jäsenille. Kirjoitus oli sisällöltään sellainen, että yhdistys haluaa oikaista sitä.

Kiinteistöliitto Päijät-Häme on perustettu vuonna 1906 ja sillä on tällä hetkellä on yli 1 800 jäsentä. Jäsenet ovat pääsääntöisesti asunto-osakeyhtiötä.

Sääntöjensä mukaan yhdistyksen tarkoituksena on olla toimialueensa kiinteistöalan johtava etujärjestö. Ylintä päätösvaltaa yhdistyksessä käyttää yhdistyksen vuosikokous, joka yleensä pidetään maaliskuussa. Ääni- ja edustusoikeus kokouksessa perustuu joko kaupparekisterimerkinnän mukaiseen nimenkirjoitusoikeuteen tai valtakirjaan.

Isännöitsijällä on usein kaupparekisteriin merkitty nimenkirjoitusoikeus, mutta siitä huolimatta monella heistä on ollut myös puheenjohtajalta saatu valtakirja. He eivät siis ole toimineet taloyhtiön hallituksen selän takana.

Kiinteistöyhdistys kuuluu sen jäsenille – miten enemmistö on joutunut maksajan ja sivustaseuraajan osaan?

Kiinteistöliitto järjestää säännöllisesti jäsentyytyväisyyskyselyn yhdistyksen toiminnasta. Viimeisin kysely on vuodelta 2017, siihen vastasi 263 yhdistyksen jäsentä ja sen mukaan heistä 97 prosenttia on valmis suosittelemaan Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen jäsenyyttä.

Yhdistyksen hallituksen hyvän ja pitkäaikaisen toiminnan ansiosta yhdistys sai osakkeiden myynnistä tuloa yli miljoona euroa. Koska kyse on poikkeuksellisen suuresta ja kertaluonteisesta summasta, halutaan se turvata perustamalla säätiö. Säätiön tarkoituksena on tukea, edistää ja kehittää alueemme kiinteistökantaa.

Tarkoitus on pitää sääntövalmistelusta keskustelutilaisuuksia, jotta jokainen jäsen saa mahdollisuuden vaikuttaa muutoksiin.

Patentti- ja rekisterihallinto valvoo, että säätiön toiminnassa noudatetaan säätiölakia ja säätiön sääntöjen määräyksiä. Säätiön perustamisesta tehtiin yksimielinen päätös vuosikokouksessa 26.3.2019. Myös Ravantti ja Laitinen osallistuivat kokoukseen.

Säätiön tilannekatsaus oli vuoden 2020 maaliskuun vuosikokouksen asialistalla. Kokous jouduttiin koronan vuoksi siirtämään syyskuulle, ja säätiöasia on edelleen asialistalla. Mitään salattavaa asiassa ei ole, vaan kyse on keskeneräisestä asiasta.

Myös hallituksen kokoonpanosta päätetään vuosikokouksessa, ja asian valmistelee riippumaton vaalitoimikunta. Tällä hetkellä hallituksessa on 14 jäsentä, joista kolme on isännöitsijöitä. Hallitus edustaa monipuolisesti kiinteistöalaa, mikä mahdollistaa eri näkökulmien esiin tuomisen yhdistyksen kehittämisessä.

Yhdistyksen kehittämistä, tiedonkulkua ja palvelujen parantamista varten yhdistys perusti asunto-osakeyhtiötoimikunnan, jonka 14 jäsentä ovat taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia Päijät-Hämeestä. Toimikunnan ensimmäinen kokoontuminen oli elokuussa ja odotukset toiminnalle ovat korkeat.

Hallitus aloittaa jo sovitun strategiatyön, jonka pohjalta käydään läpi myös yhdistyksen säännöt. Mahdolliset uudistustarpeet päätetään vuosikokouksessa. Tarkoitus on myös pitää sääntövalmistelusta jäsenistölle keskustelutilaisuuksia, jotta jokainen jäsen saa mahdollisuuden vaikuttaa muutoksiin.

Nyt Ravantti ja "Uudistusmielisten taloyhtiöiden ryhmä" on pyrkinyt järjestämään yhdistyksen säännöistä ja säätiöstä suljettuja keskustelutilaisuuksia, joihin toiminnanjohtaja pyysi asioita valmistelevana toimihenkilönä päästä, mutta mukaan pääsy evättiin.

Kiinteistöliitto Päijät-Häme on jäseniään varten. Asiat etenevät, kun niitä viedään eteenpäin yhdessä ja rakentavassa hengessä. Hyvä foorumi tähän on vielä syyskuussa pidettävä vuosikokous.

Kirjoittajista Ojala on Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallituksen puheenjohtaja, Koskela sen toiminnanjohtaja ja varatuomari.