Pääkirjoitus: Hallituksen budjettiriihi voi lämmetä ennätyskuumaksi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on raivannut kalenteriinsa tilaa kolmannellekin päivälle ensi viikon budjettiriihen varalle. Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksen budjettiriiheen kohdistuu tällä kertaa poikkeuksellisen paljon odotuksia, koska pöydälle on kertynyt poikkeuksellisen suuria ja myös poliittisesti hyvin hankalaksi tiedettyjä asioita työllisyyden vahvistamisesta ja uusista ilmastotoimista alkaen.

Pääministeri Sanna Marinkin (sd.) on vahvistanut raivanneensa kalenteriinsa lisää tilaa ensi viikolla lämpiävää riihtä varten. Nyt hallitus varautuu hikoilemaan siellä kolmannenkin päivän, jos kahdessa ei saada valmista aikaan.

Omia näkemyksiään Marin valotti tiistaina tapaamisessaan politiikan toimittajien kanssa. Ainakin oppositiolle saattoi tulla yllätyksenä, että Marin ei suinkaan näytä olevan viemässä maata ykkösluokassa täyteen perikatoon, toisin kuin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viikonloppuna manasi.

Kokoomuksen mielestä hallituksen pitäisi kirjoittaa ohjelmansa uusiksi, koska koronakriisistä seurannut velanoton jyrkkä kasvu on muuttanut taloudellisen tilanteen täysin ja vienyt nykyisen ohjelman menoilta ja tuloilta pohjan.

Tätä ei Marinkaan täysin kiistänyt. Päin vastoin, hän paljasti, että hallituksessa juuri SDP:llä olisi halua käydä ohjelma kohta kohdalta läpi. Muilla hallituspuolueilla ei kuitenkaan ole tähän yhtä suuria haluja, koska niistä näkymät ovat yhä liian sumuiset. Taustalla painanee sekin, että nykyinen hallitusohjelma on myös ainoa liima, joka pitää ideologisesti monenkirjavan hallituksen koossa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) linjoilla Marin on siinä, että jo ensi vuoden budjetti on koronamenoja lukuun ottamatta palautettava kehyksiinsä talouspolitiikkamme uskottavuuden vahvistamiseksi. Ja vaikka hallitusohjelmaa ei vielä avata, Marin neuvoo aloittamaan jo keskustelun siitä, miten taloudellisen toimintaympäristön dramaattiseen muutokseen vastataan ajan ollessa siihen kypsä.

Omia korttejaan Marin ei vielä paljastanut.

Pääministeri varoitti, ettei jatkossa voida välttyä sopeutustoimilta, toisin sanoen menoleikkauksilta tai veronkorotuksilta. Niihin saatetaan joutua turvautumaan jo tällä vaalikaudella, mikä olisi kova pala monelle hallituspuolueelle.

Riihestä Marin lupasi päätöksiä tai vähintään näkymän ensimmäisen 30 000 uuden työpaikan erän luomiseksi matkalla kohti hallituksen työllisyystavoitteen täyttämistä. Omia korttejaan hän ei tässä pelissä vielä paljastanut, mikä oli pääministeriltä viisaasti tehty. Työllisyystavoite on niin vaativa, ettei hallitus voi turvautua vain sille poliittisesti turvallisimpiin ratkaisuihin. Siksi hallituksen ei pidä etukäteen sulkea pois yhtä ainutta keinoa sen käytettävissä olevasta laajasta valikoimasta. Suurin osa niistä voi vielä osoittautua tarpeellisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu