Lukijalta: Francis McCarron: Lahteen kaavailtu malli on pormestari-idean irvikuva

Francis McCarron

Mitä hyötyjä me veronmaksajat saamme uudesta pormestarimallista? Laskeeko kuntavero? Väheneekö byrokratian ja byrokraattien määrä? Sujuvoituuko poliittinen päätöksenteko? Tuleeko päätöksentekoon lisää läpinäkyvyyttä? Ja ennen kaikkea saammeko parempaa ja osaavampaa johtamista verrattuna nykyiseen kaupunginjohtajamalliin?

Edellä mainittuihin kysymyksiin ei kukaan tunnu osaavan antaa vastausta edes demarijohtoisesta johtamisjärjestelmätoimikunnasta. Siihen on yksinkertainen syy. Vastaus kaikkiin kysymyksiin on: ei.

Miksi pormestarimallia sitten ajetaan kuin käärmettä pyssyyn? Siihenkin vastaus on yksinkertainen: koska se hyödyttäisi rahakkaampia hillotolppia metsästäviä kaupunkipoliitikkoja.

Puolueet pois lukien kokoomus ovat ilmoittaneet, että eivät ilmoita omia pormestariehdokkaitaan etukäteen. Näin ollen äänestäjät joutuisivat hyväksymään pormestariksi henkilön, joka vasta vaalien jälkeisissä puolueiden välisissä suljetuissa neuvotteluissa nousee pinkan päälle. Sika säkissä!

Tämä on kaikkea muuta kuin luvattua demokratian lisääntymistä ja avoimuutta. Pormestarimallin ainoa idea on, että kaupunkilaiset saisivat itse päättää vaaleissa, kuka kaupunkia johtaa.

Tämän kaupungin päättäjät ovat sen sijaan tehneet omasta pormestarimallistaan pormestari-idean irvikuvan, jossa suljetussa kabinetissa päätetään lopulta, ketkä tovereista pääsevät kaapin päälle pormestariksi ja apulaispormestareiksi nauttimaan isoa palkkaa veronmaksajien kustannuksella.

Aidossa pormestarimallissa on puolensa, Lahteen ehdotettua en voi kannattaa.

Kun pormestarimalliin siirtymisestä tehtiin periaatepäätös 2018, oli puhetta niin poliittisen kuin virkaorganisaationkin trimmaamisesta. Nyt siitä ei ole enää jälkeäkään.

Aidossa pormestarimallissa on puolensa, mutta Lahteen nyt ehdotettua mallia en voi kannattaa. En hyväksy, että poliittinen eliitti luo itselleen lisää poliittisia suojatyöpaikkoja ja hillotolppia, kun nykyistä hallinto-organisaatiota ei kuitenkaan olla supistamassa. Meillä kaupungin veronmaksajilla ei kerta kaikkiaan ole siihen varaa.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu, teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu