Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even Esalainen Rakkaudesta omaan kotiseutuun

Pari viikkoa sitten koin sellaista, mitä en olisi voinut milloinkaan edes kuvitella. Lahden Nuorkauppakamarin edustajat pyysivät meiltä radiolta apua. He kysyivät, voisivatko julkistaa Vuoden Positiivisimman Lahtelaisen hieman poikkeuksellisella tavalla, kun elämme muutoinkin poikkeusoloissa. Heidän toiveensa oli tehdä julkistus suorassa radiolähetyksessä. Toki Radio Voima siihen suostui, koska olemme joka vuosi tukeneet tätä positiivista hanketta.

Suora radiolähetys sisältää aina yllättäviä tilanteita. Nyt koin kuitenkin jotain sellaista, mihin itse en osannut millään muodoin varautua. Nuorkauppakamarin valintaraati siis julkisti voittajan suorassa lähetyksessä, missä minun piti olla vain sivusta seuraaja. Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Päivi Pasanen ja projektijohtaja Siiri Eerola tuon julkistuksen tyylikkäästi hoitivat. Hetkeä myöhemmin tajusin, että he ovat hemmetti vieköön valinneet minut. Jäädyin ja liikutuin täydellisesti.

Toki olen nöyrän kiitollinen saamastani huomiosta. Olin upeiden ehdokkaiden joukossa, jossa olisi ollut useita kymmeniä parempiakin henkilöitä voittajaksi. Vaikka vielä tänään tunnen oloni hieman kiusaantuneeksi, aion silti jatkaa valitsemallani polulla. Julkistuksen jälkeen kysyinkin valitsijoilta, tuleeko minun jotenkin muuttaa tapojani? Vastaus oli ei, sillä juuri tapojeni ja toimieni vuoksi he ovat valinnassaan minuun päätyneet.

Oman kotipaikan arvosteleminen on helppoa. Se on niin helppoa, että joku voi jopa kuvitella sen olevan silkkaa halpamaista kettuilua. Minäkin olen ollut useasti kriittinen lahtelaisia päätöksentekijöitä kohtaan. Periaatteeni on kuitenkin, että rakentavaa kritiikkiä tulee saada esittää, mikäli se pitää sisällään vaihtoehdon. Tällä periaatteelle aion jatkossakin elää tässä rakastamassani kaupungissa.

Viime yönä päättyi Lahden kaupungin ensimmäinen osbu, eli osallistuva budjetti -projektin äänestys. Tämä sanahirviö osbu on nimestään huolimatta todellinen helmi kaiken byrokratian keskellä. Vaikka tässä ensimmäisessä kokeilussa me kaupunkilaiset pääsemme jakamaan yhteensä vain 100 000 euroa, ajatus on monin verroin euroja arvokkaampi.

Juuri tällaiset ideat ovat omiaan lisäämään kaupunkilaisten luottamusta virkamiehiin ja päätöksentekijöihin. Osbun myötä pääsemme oikeasti vaikuttamaan omien kotinurkkiemme asioihin. Tässä onkin helppo kysyä, kuka tietää parhaiten, mitä esimerkiksi mukkulalaiset, ahtialalaiset tai vaikkapa karistolaiset haluavat omille asuinalueilleen? Alueiden asukkaat vai norsunluutornissaan istuvat virkamiehet, jotka tuskin ovat edes käyneet kyseisissä kaupunginosissa.

Kun nyt on saatu pää auki, tässä on hyvä toivoa, että seuraavassa osbussa tämän kaupungin ihmiset saisivat omille asuinalueilleen vaikkapa 100 000 euroa per vuosi jaettavaksi. Sitten vain porukalla ideoimaan ja äänestämään, ja parhaat ideat saman tien toteutukseen.

Tämän lähemmäksi kaupunkilaisia päätöksentekoa ei enää voi tuoda. Meillä veronmaksajilla on taatusti raikkaita ideoita, sillä tämä jos mikä on puhdasta rakkautta omaa kotiseutua kohtaan.