Lukijalta: PHJ aikoo kaventaa markkinoita omalla maa-ainesyhtiöllään

Tietoomme on tullut, että Päijät-Hämeen Jätehuolto-yhtiö (PHJ) suunnittelee perustavansa erillisen maa-ainesyhtiön syksyn aikana.

Perustettavaan yhtiöön siirtyisi PHJ:n olemassa oleva betoni-, asvaltti- ja maa-ainesvastaanotto, jonka lisäksi yhtiö myisi käsittelyn ja erottelun kautta saatavaa kiveä ja muita lajikkeita.

PHJ:n kokonaan omistaman yhtiön tarkoituksena on toimia Lahden alueella, Heinolassa ainakin osittaisena toimijana ja Orimattilassa, Hartolassa ja Sysmässä mahdollisesti puhtaiden maiden vastaanotossa.

Lisäksi yhtiön on tarkoitus investoida merkittävästi maanrakennuskoneisiin.

On suuri riski, että tällaisen markkinaehtoisesti toimivan, mutta julkisomisteisen yhtiön perustaminen häiritsisi alan olemassa olevia markkinoita ja kaventaisi monien yritysten toimintaedellytyksiä alueella. PHJ on ilmoittanut yhtiöhankkeensa perusteeksi mm. sen, ettei alueella ole tarpeeksi yksityisiä toimijoita kyseisellä toimialalla. Mitään tehtyä selvitystä asiasta ei kuitenkaan ole esitelty.

Päijät-Hämeessä on lukuisia maa-ainesten ja betonin vastaanoton ja käsittelyn sekä kiviainesten toimituksen alalla toimivia yrityksiä. Lisäksi maanrakennusalalla alueen markkinat ovat täysin toimivat, mitä tulee konekaluston määrään sekä palvelujen tarjontaan kilpailukykyisin ehdoin.

Päijät-Hämeen Jätehuolto vaihtaa nimeään ensi vuoden alussa – "Nykyinen nimi ei enää kuvaa toimintaympäristöämme"

Alueen markkinat maanrakennusalalla ovat täysin toimivat.

Siten PHJ:n aikomus investoida perustettavaan yhtiöön omaa konekalustoa ei ole tarkoituksenmukainen.

Esitetyn kaltainen yritys saisi omistuspohjansa ansiosta kilpailuetua yksityisiin yrityksiin verrattuna. Vaarana on, että nyt toimivat markkinat kuihtuisivat ja alan yritysten liiketoimintaedellytykset kärsisivät.

Aina kun on kyse yritysten toimintaedellytyksistä, on myös kyse työpaikoista ja viime kädessä kunnan saamista verotuloista. Yritykset ovat kuntien elinvoiman lähde.

Kuntien elinvoiman lisääminen on tunnetusti myös PHJ:n omistavien kuntien keskeinen tavoite. Lahden kaupunki on PHJ:n enemmistöomistaja ja se toteaa internetsivuillaan: ”Kaupunki tarjoaa yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi hankintojen kautta sekä luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille sekä huolehtii kaupungin prosessien yritysystävällisyydestä.”

Se, miten yritysystävällisesti ja liiketoimintamahdollisuuksia luoden alueen kunnat ja niiden omistamat yhtiöt toimivat, ohjaa alueen yritysten kehitystä. Mikäli kuntien toimet supistavat yritysten toimintamahdollisuuksia, heikkenevät myös yritysten mahdollisuudet kehittyä ja laajentaa toimintaansa alueen ulkopuolelle.

Jos pk-yritysten kilpailukyky, ja sen myötä työllistämis- ja veronmaksukyky ovat kunnille tärkeitä asioita, maa-ainesyhtiötä ei pitäisi perustaa.

Sen potentiaalisesti haitalliset vaikutukset sekä yritysten että kuntien elinvoimalle eivät ole sitä, mitä tässä ajassa tarvitaan.

Timo Laiho, puheenjohtaja, Etelä-Suomen Koneyrittäjät ry

Heta Vihervirta-Vuontelo, toimitusjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjät

Juha Laurila johtaja, elinkeinopolitiikka, Rakennusteollisuus RT ry

Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu