Lukijalta: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä sekoilee päätöksissään

Esa Lehtinen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään ei enää nykyisin voi luottaa! Me iittiläiset olemme keväällä saaneet kokea ensihoidon yöajan valmiuden poistumisen. Toukokuusta lähtien ambulanssi ei ole enää päivystänyt Kausalan paloasemalla kello 20 jälkeen. Tilanne piti palata normaaliksi (24/7 toimivaksi) 27.9. alkaen. Kuntayhtymän toimialajohtaja Tuomo Nieminen on kuitenkin tehnyt viranhaltijapäätöksen, että lokakuun alusta alkaen Iitiissä on yöllä yhden ensihoitajan yksikkö. Tämä yksikkö ei kykene kuljettamaan potilasta ja eikä työturvallisuuden takia voi suorittaa kaikkia ensihoitoon kuuluvia tehtäviä.

Ensihoidon palvelutasopäätöksessä on asetettu raamit potilaan tavoittamisajoille. Täten olisikin rehellistä ja asianmukaista, että toimialajohtaja Tuomo Nieminen julkaisisi Iittiä koskevat tavoittamisajat vuodelta 2020, siten, että alkuvuosi toukokuulle saakka ja kesäaika esitettäisiin erikseen. Tilasto tulisi osoittamaan sen, että tavoittamisajat ovat pidentyneet eivätkä ole lain mukaisia! Aluehallintovirasto on kesän aikana jo kahdesti pyytänyt hyvinvointiyhtymältä lisäselvityksiä Iitin ensihoidon tavoiteajoista ja miksi ne ovat jatkuvasti ylittyneet ja mitä yhtymä aikoo tehdä asiantilan korjaamiseksi? Esimerkiksi aamuyöllä 11.08.2020 ambulanssia jouduttiin Iitissä odottamaan 4 tuntia.

Yhtymän ensihoidon toiminnassa on vähennetty Iitin yksikön lisäksi Heinolan yöaikaista valmiutta ja palvelutasoa. Tavoittamisajat koko yhtymän alueella ovat kasvaneet.

Terveysaseman osittainen sulkeminen hämmentää Iitissä – "Oletus on, että ensi viikolla terveysasema palvelee jälleen normaalisti," toimialajohtaja sanoo

Hyvinvointikuntayhtymä on ensihoidossa pyrkinyt vähentämään Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksiköitä ja korvaamaan niitä omilla huomattavasti kalliimmilla yksiköillä. Ja samaan aikaan on myös hallintoa paisutettu niin, että kustannukset ovat vuosien 2017–2019 välillä nousseet vuositasolla 9,8 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan euroon.

On ymmärrettävää, että Päijät-Hämeen kuntien (myös Iitti) on mahdotonta selviytyä esimerkiksi ensihoidon kustannuksista kun ne ovat jo 70 euroa per jokainen asukas. Suomen sairaanhoitopiirien keskiarvo on 44 euroa per asukas. Meillä Päijät-Hämeessä ei ole mitään erikoista millä kallista hintaa voidaan perustella. Kalleus tulee hyvinvointiyhtymän tuottamasta tehottomasta ja kalliista palvelusta.

Eiköhän jo olisi aika vaihtaa kuntayhtymän operatiivinen johto ammattilaisten käsiin!

Kirjoittaja on iittiläinen kunnallisneuvos

Iittiläisäiti sai shokkipuhelun: altistui koronavirukselle lapsensa kanssa neuvolassa – "Siellä ei käytetty suojaimia eikä noudatettu turvaetäisyyksiä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu