Lukijalta: Sari Niinistö: "Voimmeko olla kaikkea tavoitteleva kaupunki?"

Sari Niinistö

Raimo Juvakka kirjoitti, että ei luopuisi teatterista eikä kirjastoista. Minäkin olen kirjastojen suurkuluttaja ja teatterikin on mieluista. En olisi ollenkaan iloinen näiden toimintojen supistumisesta.

Mutta elämme kaupungissamme poikkeuksellista aikaa, ja silloin on pystyttävä tekemään rohkeita tekoja ja luopumaan myös itselle tärkeistä asioista.

Kaupunginvaltuuston seminaarissa 19.8. keskusteltiin Lahden kaupungin kriisitilanteesta. Talousvajetta on noin 60 miljoonaa euroa. Käytin tilaisuudessa puheenvuoron, jonka ydin oli, että tällaisessa tilanteessa tulee katsoa kaikkea ei-lakisääteistä toimintaa ennakkoluulottoman kriittisesti.

Tarvitsemme kaupunkiin muutosohjelman, rakenneuudistuksen ja myös siihen liittyvän yt-menettelyn. Hallinnon uudistus ja palveluverkon karsinta kokonaisvaltaisesti ja kaupunkitasoisesti on tarpeen. Heitin puheenvuorossani esimerkkejä niin sanotun kriittisen lakisääteisen toiminnan ulkopuolelta, eli tarvitsemmeko välttämättä omaa teatteria tai mittavaa kirjastoverkkoa.

Nämä ESS poimi uutisointiinsa ja Juvakka piti puheitani valtuuston arvovallalle sopimattomina.

Lahden taloudessa jättimäinen aukko, sopeutustarve kasvoi 59 miljoonaan euroon

Koulutus ja sotepalvelut ovat suurimmat kuluerät, mutta hyvin toimiessaan myös investointeja. Poikkeustilanteessa näen keskeisenä, että näistä asioista huolehditaan, vaikka muuta pitäisikin karsia vallitsevissa oloissa.

Meillä ei voi kaupunginkaan budjetissa olla mitään pyhää.

Kuntien heikon taloustilanteen vuoksi olemme Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä joutuneet karsimaan myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palveluista, muun muassa ikäihmiset, päihde-, mielenterveys- ja sosiaalipalvelut.

Tässä taloustilanteessa meillä ei voi kaupunginkaan budjetissa olla mitään pyhää, emmekä voi laittaa toivoamme pelkästään tulopuoleen.

Elinvoimainvestointien mahdolliset hyödyt näkyvät pidemmällä aikavälillä, jos näkyvät. Tarvitsemme Lahden kaupunkiin saneerausohjelman, sellaisen, jota Phhykyltä edellytettiin ja se myös toteutettiin.

Sivistyslautakunta säästäisi opetuksen leikkauksilta Lahdessa – "Näkisin, että olisi kenties syytä palata perusasioiden äärelle"

Lautakunnissa ei ole kyetty löytämään juustohöyläyksellä tarvittavia säästöjä. Laitan toivoni talousarviokäsittelyssä niin sanottuihin jatkokierroksiin: kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja valtuuston käsittelyyn.

Toivottavasti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden ottaa kopin ja valtuustolle esitellään malli, joka ei perustu vanhojen höyläyksille vaan rohkeille uudistuksille.

Vihervasemmalla kyntävälle kaupungillemme on vaikeaa löytää mitään karsittavaa, koska vaalit ovat tulossa. Uskon kuitenkin, että kaupunkilaiset arvostavat sitä, että veroprosenttimme ei nouse kohtuuttomaksi. Tavoitteen täyttyminen edellyttää rohkeaa politiikkaa. Arvokeskustelua on käytävä ja sen on todellakin johdettava kriisikaupungin toimenpiteisiin.

"Koko lautakunta on järkyttynyt luvuista" – Lahden sivistyslautakunta päätti jättää lähes 13 miljoonan euron säästöpaketin pöydälle

Tässä tilanteessa on syytä kysyä, voimmeko olla sekä ympäristö-, kulttuuri-, liikunta-, opiskelu-, lapsiystävällinen jne. kaupunki?

Selviytymisen kärjet on nyt harkittava. Lahden vahvuudet ovat sijainti ja luonto/ympäristö. Niiden kärkien ja toimivien lakisääteisten peruspalveluiden pitäisi riittää, kunnes pääsemme taloudellisesti pinnalle.

Juvakan mielestä kaupunginvaltuuston arvostus kärsii 19.8. puheenvuoroni vuoksi. Minun mielestäni valtuuston arvovalta on koetuksella, ellemme löydä reittiä ulos tästä talousahdingosta.

Kirjoittaja on lahtelainen kaupunginvaltuutettu (kok.), sivistyslautakunnan varapj. ja hyvinvointikuntayhtymän hallituksen varapj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu