Lukijalta: Hävittäjät edustavat vanhentunutta politiikkaa ja sotilasteknologiaa

Alpo Koukila

Suomeen on suunnitelmissa ostaa hävittäjälentokoneita 7–10 miljardilla eurolla. Lopullisia tarjousneuvotteluja eri valmistajien kanssa on jouduttu koronarajoitusten takia siirtämään. Hyvä niin, sillä koko hanke on hylättävä. Olisi typerää panna tuollainen summa vanhentuneeseen sotilasteknologiaan.

Hanketta on viety eteenpäin samanlaisella demokratiaa halventavalla tavalla kuin Hornet-hankintoja 1990-luvun alussa. Poliittinen ja kansalaiskeskustelu asiasta on ollut vähäistä. Mikään sen suhteen ei ole muuttunut kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kuitenkin maailmantilanne on nyt kovin erilainen kuin Hornet-hankintojen aikaan tai muutama vuosi sitten, kun uusien koneiden hankintoja alettiin suunnitella. "Valtioiden väliset sodat ovat katoamassa", kirjoittaa Yuval Noah Harari kirjassaan Homo Deus. "Tämä uusi rauhantila ei ole vain hippien unelmointia. Myös vallanhimoiset hallitsijat ja ahneet suuryritykset laskevat sen varaan." Valtioiden välinen sota ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.

Hävittäjät edustavat vanhentunutta politiikkaa ja sotilasteknologiaa. Sotilasteknologia on vahvasti etenemässä kevyempään ja halvempaan suuntaan. Tästä esimerkkinä muun muassa Lähi-idän lennokki-iskut ja internetin kautta vaikuttaminen.

Maailma on muuttunut myös siksi, että koronapandemia on pannut arvoja uusiksi. Lisäksi ilmastonmuutos on tullut yleiseen tietoisuuteen. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos onkin huomattavasti suurempi uhka Suomelle kuin kuvitellut uhat, joita hävittäjillä toivotaan estettävän.

Nyt kun hallituksessa ovat puolueet, joilta vähiten odottaisi vanhakantaista sotaintoilua, olisi hyvä panna piste tälle hankkeelle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.