Lukijalta: Nyt on aika viheltää sotapelit poikki

Timo Räsänen

Edellisviikonlopun aikana Kauhavalla pärisi ja jylisi. Kyseessä oli Suomen Ilmailuliiton ja Wanhan Ajan Lentopäivät ry:n järjestämä lentonäytös.

Taivaalla kieppuivat ja kaartelivat myös hävittäjäkauppoja himoitsevien valmistajien edustajat. Paljon melua tyhjästä. Sympatiapisteet menivät Wanhan Ajan potkurikoneille. Mielenkiintoisena voidaan kuitenkin pitää havaintoa siitä, miten ihmiskunnan kyseenalainen taipumus sodankäyntiin on kehittänyt myös ilma-aluksista tappokoneita – hävittäjiä.

Tragikoomista on, että sodankäynnissä tehdään jo vauhdilla siirtymää miehittämättömien lennokkien, robotiikan, tekoälyn ja kybersodankäynnin aikaan.

Etelä-Suomen Sanomien kirjoituksessa 22.7. ohjelmajohtaja Lauri Puranen ilmoittaa hävittäjäostoksen tärkeimmäksi vaiheeksi ”Sotapelin”. Hän kertoo, että sotapeli on virtuaalipeli, johon ladataan hävittäjästä kaikki tarpeellinen data. Hänen mukaansa muuttujia on lukuisia – määrällä voi korvata laatua ja päinvastoin.

Tässä yhteydessä huomio kiinnittyy Hornetien seuraajahankkeen johtajan, eversti Juha-Pekka Keräsen kommenttiin (ESS 29.8.), jonka mukaan Suomi taistelee laadulla. Hän muotoilee asian seuraavasti: ”Hävittäjien pitää olla määräänsä tehokkaampia”, ja jatkaa, ”Hyvä kalusto ja koulutus tuottavat viholliseen verrattuna paremman suhteellisen suorituskyvyn, minkä seurauksena Suomen hävittäjien 'pudotussuhde' arvioidaan myös positiiviseksi.”

Tämä suomennettuna tarkoittaisi, että yksi oma hävittäjä kykenisi tuhoamaan useampia vihollishävittäjiä. Pudotussuhteella 1:10 Suomen 60 hävittäjää tuhoaisivat 600 vihollisen hävittäjää. Eversti Keräsen mielestä ”kulutussodankäyntiin” ei ole mitään järkeä lähteä, vaan meidän pitää tuottaa tappioita eli saavuttaa ”ilmavoittoja” mahdollisimman paljon.

Ruotsi satsaa sata miljardia kruunua (9,7 miljardia euroa) ilmastotoimiin, hyvinvointipalveluihin ja koulutukseen.

Herrat Puranen ja Keränen ovat todennäköisesti virkansa puolesta jättäneet huomiotta Tekniikka & Talous -lehden elokuisen uutisoinnin: Tekoäly päihitti oikean hävittäjälentäjän 5–0. Kyseessä oli digitaalinen ilmataisteluturnaus Yhdysvalloissa. Vastakkain olivat tekoälyn ohjaama, simuloitu F-16 Viper monitoimihävittäjä ja oikean hävittäjälentäjän ohjaama F-16 simulaatio.

Tuntuu uskomattomalta, että nykytekniikan aikaan ja erityisesti tämän päivän taloudellisen tilanteen vallitessa miljardien hävittäjähanke (HX) etenee kulisseissa kaikessa hiljaisuudessa. Testaukset, ”sotapelit” ja tarjousneuvottelut on tarkoitus runnoa läpi vielä kuluvan syksyn aikana. Nyt jos koskaan on aika viheltää peli poikki.

Ajattelemisen aihetta antaa myös länsinaapurimme valtiovarainministeri Magdalena Andersson. Hän julkisti hiljattain maan panostuksen suuntaviivat. He satsaavat sata miljardia kruunua (9,7 miljardia euroa) ilmastotoimiin, hyvinvointipalveluihin ja koulutukseen.

Tärkeää Suomelle ja suomalaisille ovat samansuuntaiset panostukset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.