Lukijalta: Kiinteistöyhdistys kuuluu sen jäsenille – miten enemmistö on joutunut maksajan ja sivustaseuraajan osaan?

Eero Ravantti, Kalevi Laitinen

Kiinteistöliitto Päijät-Häme ry:n sääntöjen 6§:n mukaan ”Yhdistyksen jäsenet käyttävät yhdistyksen ylintä päätösvaltaa yhdistyksen kokouksissa”. Todellisuudessa tilanne on kuitenkin jo pitkään ollut toinen.

Käytännössä päätäntävaltaa yhdistyksessä käyttää nykyisin 14-jäseninen hallitus, jossa on vahva isännöitsijätoimistojen ja muiden kiinteistöalan toimijoiden edustus, muita kiinteistöalan sidonnaisuuksia vailla olevien taloyhtiöiden edustajien jäädessä vähemmistöön omassa yhdistyksessään.

Esimerkki hallitusvetoisesta päätöksenteosta on yhdistyksen varsinainen kokous 26.3.2019, jolloin hallituksen esitys säätiön perustamisesta hyväksyttiin. Miljoonaluokan päätös tehtiin kokouksessa, johon osallistui vain 36 kokousedustajaa, joka oli vain kaksi prosenttia yhdistyksen 1800 jäsenestä.

Miten on mahdollista, että jäsentaloyhtiöt, jotka 95 prosentin osuudella muodostavat ylivoimaisen enemmistön yhdistyksen jäsenkunnasta, ovat joutuneet maksajan ja sivustaseuraajan osaan luovuttamalla edunvalvonnan ja päätösvallan käsistään? Miksi jäsentaloyhtiöiden ääni ei näy eikä kuulu?

Tähän on kaksi syytä; ensinnä taloyhtiöiden passiivisuus osallistua yhdistyksen kokouksiin ja toiseksi yhdistyksen nykyisen hallituksen haluttomuus muuttaa tilannetta.

Näin ei tilanteen tarvitse jatkua. Seuraavan kerran päätöksiä tehdään syyskuun puolivälissä pidettävässä yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa. Jäsentaloyhtiöillä on erityinen syy osallistua tulevaan kokoukseen, jossa tällä kertaa käsiteltäväksi tulee sääntömääräisten asioiden lisäksi kaksi painavaa asiaa. Toinen koskee yhdistyksen sääntöjen uudistamista ja toinen säätiövalmistelun keskeyttämistä.

Tämän jälkeen yhdistys olisi miljoona euroa köyhempi ja vailla mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten säätiö rahoja käyttää.

Lahtelaisen taloyhtiön oudosta puiden kaadosta repesi riita – kaupungilta haettiin lupaa hakkuisiin vasta, kun ne oli tehty

Jo huhtikuussa yhdistyksen eräs jäsentaloyhtiö jätti hallitukselle kirjallisen esityksen yhdistyksen uusiksi säännöiksi. Sääntöesityksen keskeiset muutokset nykyiseen verrattuna liittyvät hallituksen jäsenten määrän pienentämiseen, jäsenten toimikausien rajaamiseen sekä taloyhtiön edustusoikeuteen yhdistyksen kokouksissa.

Jatkossa taloyhtiötä yhdistyksen kokouksessa edustaisi ja sen ääntä käyttäisi taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai sen hallituksen kirjallisesti valtuuttama edustaja. Isännöitsijän mahdollisuus edustaa nimenkirjoitusoikeuden tai asemavaltuutuksen perusteella ilman taloyhtiön hallituksen myötävaikutusta tai sen tietämättä poistuisi.

Heinäkuussa toinen jäsentaloyhtiö jätti hallitukselle kirjallisen esityksen koskien kiinteistösäätiön perustamiseen liittyvän valmistelun keskeyttämistä siihen liittyneiden puutteellisuuksien vuoksi. Yhdistyksen kokous ei ole päättänyt säätiön säännöistä, sen hallinnosta, hallituksen kokoonpanosta eikä yhdistyksen huomattavan omaisuuden luovuttamisesta.

Toteutuessaan säätiöhanke merkitsisi miljoonan euron siirtymistä yhdistyksen kassasta kiinteistösäätiöön. Tämän jälkeen yhdistys olisi miljoona euroa köyhempi ja vailla mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten säätiö rahoja käyttää.

Yhdistyksen hallitus on jättänyt molemmat esitykset pois kokousaineistosta ja siten estänyt jäseniä tutustumasta niihin etukäteen. Tällainen menettely on hyvän hallintotavan vastaista, moitittavaa ja kaikkien jäsenten oikeuksia loukkaavaa.

Toivomme, että mahdollisimman monen päijäthämäläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kokee omakseen tavoitteen siirtyä hallitusvetoisesta linjasta jäsenlähtöiseen, avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuvaan toimintakulttuurin, jossa tavallisten taloyhtiöiden etu on ykkönen.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia.

Suomalaiskodeissa joka kolmas palosammutin on vanhentunut – Päijät-Hämeessäkin tarkastus unohtuu monilta, kun asiaa ei erikseen valvota

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut