Lukijalta: Lahden ja Moskovan poliittisissa oikeudenkäynneissä samoja piirteitä

Lasse Koskinen

Lahden näytösoikeudenkäyntiä varten pyritään perustamaan erityistuomioistuin nimeltä tilapäinen valiokunta. Sen tarkoituksena on tuomita Lahden edustajina Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kokouksessa vastoin kaupunginhallituksen ohjetta toimineet Terttu Pohjolainen (kok.) ja Francis McCarron (kok.).

Heidän menettelynsä vaikutti merkittävästi käsittelyn lopputulokseen, ja näin yksityisten terveydenhoitoyhtiöiden nurkanvaltaus Suomen terveydenhoidossa jatkuu Päijät-Hämeen osalta. Eri asia on, tarvitaanko tuomitsemiseen taas toverituomioistuinta.

Tuntuu siltä McCarronin osalta, että kun häntä ei saatu toverituomioistuimen käsiin niin sanotussa Lientolan jutussa, nyt tehdään uusi yritys toisella asialla. Kuultuani Terttu Pohjolaista vaikuttaa, ettei heidän poliittisen taustaryhmänsä evästys toimintaa varten ollut aivan yksiselitteinen. Ovi tuntui olevan avoin kaksilla rattailla ajamiseen.

Luen omia historiatutkimuksiani varten parhaillaan uutuuskirjaa ja sen myötä oikeuden pöytäkirjoja Moskovan näytösoikeudenkäynneistä vuosina 1936–1938. Siellä puhdistettiin varmuuden vuoksi kommunistista puoluetta mahdollisista Stalinin vastavoimista.

Lahdessa jätettiin 30 allekirjoittajan aloite kokoomuskaksikon luottamuksen arvioinnista – SDP kutsuu poliittiset neuvottelut koolle

Sielläkin jotkut saivat ensin lievemmän tuomion, ennen kuin lopullinen kulissioikeudenkäynti iski. Moskovassa tosin tuomittavat pakotettiin tunnustamaan keksittyjä asioita ja tuomiot olivat valmiiksi kirjoitettu.

Myös Lahden poliittisessa oikeudenkäynnissä halutaan jonkinlaista puhdistuskäsittelyä, vaikka menossa olevaa valtuustokautta on jäljellä vain runsaat puoli vuotta. Sen jälkeen kuntalaiset pääsevät sanomaan oman tuomionsa kaikkien luottamushenkilöiden osalta.

Lahdessa on sama varoitustavoite kuin Moskovassa silloin ja nyt.

Mikäli valtuustoaloitteen mukainen Lahden näytösoikeudenkäynti pystytetään, sen käsittely kestää ensi vuoteen. Ehkä niin onkin tarkoitus osana vaalikampanjaa.

Lahdessakin tuomio on valmiiksi suunniteltu. Tarkoitus on erottaa kaksikko kaikista viime kuntavaalien tulosten perusteella heille suoduista luottamustoimista. Moskovassa tuomiot pantiin toimeen heti NKVD:n sotilaiden edessä tuomion antamisen jälkeen ilman valitusoikeutta.

Lahdessa on sama varoitustavoite kuin Moskovassa silloin ja nyt: jotta kukaan ei vastustaisi valtaa pitäviä.

kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu (ps.) Lahti

Tottelemattomille kokoomuspäättäjille vaaditaan lähtöpasseja Lahdessa: useat ryhmät ovat valmiita erottamaan McCarronin ja Pohjolaisen luottamustehtävistä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu