Pääkirjoitus: Petteri Orpo ei saanut haastajia – vielä

Petteri Orpo voi vielä tässä puoluekokouksessa olla varma jatkostaan kokoomuksen johdossa. Juha Peurala

Keskustan perjantaina alkaneen puoluekokouksen varjoon on melkein täysin jäänyt, että yhtä aikaa tänä viikonloppuna pitää omaa puoluekokoustaan myös kokoomus.

Pimennolle on luonnollinen syy, eikä se liity vain siihen, että keskusta käyttää nyt valtaa hallituksessa, mutta kokoomus joutuu tyytymään oppositiossa räksyttämiseen. Kokoomuksella ei ole tarjota suurelle yleisölle yhtä kiehtovaa draamaa kuin keskustalla, joka vain vuoden tauon jälkeen on taas kutsunut joukkonsa koolle – toki suurelta osin etäyhteyksien päähän – valitsemaan puolueelle puheenjohtajaa.

Nyt jännitetään, kallistaako keskustaväki vaakansa nykyisen puheenjohtajan Katri Kulmunin vai hänen kovimman haastajansa Annika Saarikon puolelle. Kokoomuksessa sitä vastoin puheenjohtaja Petteri Orpolle ei ilmaantunut yhtä ainutta kilpailijaa. Ainoan jännitysmomentin muodostaa siten sunnuntainen varapuheenjohtajavaali.

Varapuheenjohtajien valinnat eivät yleensä herätä suurta huomiota puolueiden ulkopuolella kuin ehkä paikallisesti. Tällä kertaa kannattaa kuitenkin seurata tavallista tarkemmalla katsella, kuka neljästä ehdokkaasta – Antti Häkkänen, Anna-Kaisa Ikonen, Elina Lepomäki ja Mari-Leena Talvitie – vetää pisimmän korren. Vaalissa kun pohjustetaan jo tukevasti asemia seuraavaan puoluekokoukseen, jossa Orpon jatko tulee tuskin olemaan enää pelkkä läpihuutojuttu.

Vaikka Orpo jäi nyt vaille haastajaa, se ei tarkoita, että kokoomuksessa oltaisiin läpeensä tyytyväisiä nykytilaan. Päätyminen oppositioon oli pettymys, kuten sekin, ettei kannatus ole lähtenyt siellä lentoon. Toki alku meni opetellessa uutta roolia pitkän hallitusvastuun päätteeksi, ja sitten iski koronaepidemia pakottaen oppositionkin myötäilemään hallituksen ponnisteluja kriisin selättämiseksi. Sille ei Orpokaan mitään mahtanut.

Kokoomukselta loppuvat pian tekosyyt.

Tänä syksynä hallitus ei voi keskittyä vain koronakriisin hallintaan, kun politiikka palaa politiikantekoon. Varsinkin talouteen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset tarjoavat kokoomukselle runsaasti sytykkeitä sen pyrkiessä haastamaan hallitusta ja samalla erottautumaan oppositiossa edukseen populistisempaa linjaa edustavista perussuomalaisista.

Peliasetelma voi suosia kokoomusta, mutta siitä myös seuraa, ettei puolueelta loppuvat pian tekosyyt, jos kannatus ei vieläkään ala kunnolla nousta. Gallupeitakin luotettavampi mittari ovat kevään kuntavaalit. Niissä kokoomuksella on puolustettavanaan pitkäaikainen ykköstila, jonka menettäminen käynnistäisi Orpon lähtölaskennan kohti seuraavaa puoluekokousta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu