Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Yhteisyrityksen rattaisiin taas kapuloita, mutta pyörät pyörivät yhä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous päätti elokuussa värikkäiden vaiheiden jälkeen perustaa yhteisen yrityksen Mehiläisen kanssa tuottamaan asukkaille perustason sote-palveluja. Jos koki hanke kovia synnytystuskia, niin vähällä ei hyvinvointiyhtymän johto pääse myöskään kiistellyn hankintapäätöksen toimeenpanosta.

Kaino toivomus, että hanketta päästäisiin viemään kohti maalia ilman enempiä vastuksia kariutui, kun kilpailutuksessa toiseksi jäänyt Terveystalo valitti markkinaoikeuteen. Yhtiö kehui kyllä kilpailutusta hyvin valmistelluksi, mutta hatariksi koetut arviointiperusteet herättivät kysymyksen, kohdeltiinko kilpailijoita tasavertaisesti.

On yleistä, että julkisten hankintojen ratkaiseva erä otellaan markkinaoikeudessa. Näin tapahtuu sitä varmemmin, mitä isommasta hankinnasta on kyse. Nyt valittamatta jättäminen olisi vaatinut pienen ihmeen, sillä yhteisyritys on hankkeena paitsi rahallisesti merkittävä, myös niin innovatiivinen, että Terveystalon intresseissä oli hakea markkinaoikeudelta siitä ennakkopäätös vastaisen varalta.

Markkinaoikeuden ratkaisua lienee turha odottaa ennen kuin joskus ensi vuoden puolella. Siksi yhtymä joutuu nyt valmistelemaan yhteisyritystä väliaikaisena hankintana, minkä laki onneksi sallii yhteiskunnallisesti merkittävissä palveluissa. Tällä turvataan asukkaiden sote-palvelut senkin jälkeen, kun nykyiset ulkoistussopimukset vuodenvaihteessa umpeutuvat. Vaihtoehdot kun ovat vähissä. Toki yhtymä ja Mehiläinen joutuvat ottamaan huomioon mahdollisuuden, että markkinaoikeus panee koko paletin uusiksi. Siitä syntyisi sakea soppa.

Soppaa voi hämmentää myös hallinto-oikeus, minne myös on jätetty valitus hankintapäätöksestä. Parinkymmenen valittajan joukossa on paikallisia kuntavaikuttajia, joilla on ennenkin ollut tapana viedä demokraattisesti syntyneitä päätöksiä oikeuden punnittavaksi, jos lopputulos ei ole heitä miellyttänyt.

Valittajat löysivät laista perustelujensa tueksi lukuisia pykäliä toisin kuin hanketta vastaan kovasti harannut Lahden kaupunginhallitus. Se tyytyi lakimiestensä neuvosta yhtymän näkemykseen, jonka mukaan valitusoikeus on hankinta-asioissa vain kilpailuun osallistuneilla yrityksillä.

Ensi vuonna selvinnee, miten hallinto-oikeus tulkitsee kysymystä. Vielä kauemmin saadaan odottaa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua, jos kiista päätyy sinne saakka. Toivoa sopii, ettei valitusprosessi pitkittyessään vesitä yhtymän hyvää pyrkimystä järjestää asukkaille entistä laadukkaampia sote-palveluja. Yhteisyritys on siihen paras nopeasti saatavilla oleva ratkaisu.

Soppaa voi hämmentää myös hallinto-oikeus.