Hanna Myyrän Esalainen: Ei maailmaan mahdu kaikki turha melu

Hanna Myyrä

Huonoimpien sanontojen kärkisijaa pitää mielestäni: ”Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.” Ei mahdu. Turha ja ylenpalttinen melu on paitsi ärsyttävää, myös haitallista. Melu aiheuttaa muun muassa stressiä, masennusta ja sydänongelmia kuulovaurioiden ohessa.

Kova melu on saastetta, jota täytyy voida torjua yhtä lailla kuin muutakin saastetta myös muualta kuin sisätiloista ja työpaikoilta. Liikenteen meluun kiinnitetään jo nykyisin huomiota ja haittoja yritetään vähentää meluvallein ja melua vähentävin rakentein.

Liikenteen äänet vielä jotenkin hyväksyy, jos ne eivät johdu turhasta rälläämisestä. Kesän alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki kieltää turhanaikaiseen metelöinnin, sillä lain mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon moottori tai muu laite ei saa aiheuttaa kohtuutonta melua.

Kaupunkielämään kuuluvat myös elämisen äänet, mutta turhaakin ääntä on paljon. Esimerkiksi tapa kantaa mukanaan omaa äänentoistolaitettaan yleisillä virkistysalueilla näkyy lisääntyneen. Sitten annetaan musiikin raikua, halusivat sitä muut tai eivät.

Oman musiikin soittaminen yleisellä paikalla kaiuttimista tarkoittaa laajan tilan valtaamista omaan käyttöön, tunkeutumista muiden reviirille. Se on häiritsevää.

Pitäisi ottaa huomioon, että monet haluaisivat ulkona liikkuessaan kuunnella kuulokkeilla kirjaa tai itse valitsemaansa musiikkia. Joku saattaa haluta kuunnella luonnon ääniä, kuten lintujen laulua tai laineiden läikkymistä rantakiville. Joku saattaa jopa haluta kuulla omat ajatuksensa.

Äänimaailman rauhoittaminen edes luonnon helmassa tekisi varmasti kaikille hyvää, myös nuorille, vaikka musiikilla kiistatta saadaan myös paljon huomiota. Siitä iso osa ei kuitenkaan ole myönteistä

Häiritsevä metelöinti on rangaistavaa, mutta poliisilla on tuskin aikaa kiertää puistoja musiikin soittamisesta sakottamassa.

Vesijärven rantabulevardi on hieno paikka ja on upeaa, että väylä runsaine istutuksineen on tehty vain kaupunkilaisten viihtymisen takia. Rantaa pitkin usein kulkevana kiitän mielessäni niitä, jotka ovat väylän suunnitelleet ja rakentaneet.

Ymmärrän sen, että joitakin rantaväylän varrella asuvia naurulokkien kirkuminen haittaa, mutta satunnaisen kävelijän ja aktiivisen lintuharrastajan korvaan se on vain yksi luonnon ääniä.

Ranta-alueen terasseilla pidetään myös musiikki-iltoja, mikä on kesällä vain piristävää. Häiritseväksi koin Sibeliustalon terassin ämyrit, jotka soivat usein käsittämättömän kovalla. En ole vielä keksinyt, kenen viihtymistä moinen lisää, mutta tiedän monia, jotka melu karkottaa.

Turhanaikaista möykkää aiheuttavat myös vesijetit, joita näkyi tänäkin kesänä Vesijärvellä aivan liikaa. Vesiliikenteeseen pitäisi mielestäni suhtautua samoin kuin tieliikenteeseen: kohtuuton melu ja kaahailu pitäisi kieltää. Vesiskootterit jättäisin poliisin käyttöön hätätapauksia ja valvontaa varten.

Ehkä ensi kesänä kovaäänisen musiikin ja vesikaahailun voi jättää luvanvaraisten tapahtumien varaan. Eiköhän niitä taas pystytä järjestämään, kun saadaan rokote koronavirusta vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu