Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Lahden kaupungin rakennusvalvonnan tulkinta hämmästyttää Tapanilan Kartanokotien asiassa

Suomessa ja myös Lahdessa asumisen käyttötarkoitukseen tarkoitetuissa rakennuksissa harjoitetaan laitostoimintaa ja tukiasumisen toimintaa. Esimerkiksi vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköt toimivat asumiseen luvitetuissa kiinteistöissä.

Asukkaat hakevat asumiseensa asumistukea huoneille tai huoneistoille. Näille täytyy olla myös osoite ja asumisen käyttötarkoitus.

Nämä palveluasunnot siis sijaitsevat monesti asuinalueiden keskellä ja läheisyydessä. Näin on myös muiden asukasryhmien tukiasumisten kohdalla.

Näissä asumisen yksiköissä ja asunnoissa on päivätyöntekijöitä ja myös yövalvontaa tai tukikäyntejä. Tukiasumisen toiminta on monesti ilmoituksenvaraista toimintaa.

Raskaassa hoivassa on toimintaan laitoslupa, jonka myöntää toimintaa valvova taho eli aluehallintovirasto. Sosiaali- ja terveyden hoidon puolella aluehallintovirasto valvoo ja määrittää toiminnan laadun lupa-asiat. Maahanmuuttajien kohdalla toimintaa valvoo maahanmuuttovirasto, joka määrittää toiminnan laadun ja toimintaan sopivat tilat.

Yhteistä näille edellä mainituille asioille on se, että kaikki nämä toiminnot voivat toimia asumiseen tarkoitetuilla alueilla ja asumiseen tarkoitetuissa kiinteistöissä.

Miksi maahanmuuttajien ollessa asiakasryhmänä halutaan tehdä poikkeus ja kyseenalaistaa heidän asumisensa oikeus?

Lahden kaupunki on ottanut kovasti kantaa Tapanilan Kartanokotien asukkaiden eli maahanmuuttajataustaisten asukkaiden pois saamiseksi Tapanilan alueelta vedoten monenlaisiin asioihin. Tämä on herättänyt paljon keskustelua: miksi maahanmuuttajien ollessa asiakasryhmänä halutaan tehdä poikkeus ja kyseenalaistaa heidän asumisensa oikeus tasa-arvoisena. Tämä kummastuttaa.

Erikoista on myös, että rakennusvalvonta on ryhtynyt ottamaan kantaa toiminnan harjoittajan lupakäytänteisiin. Toimintaan liittyvien lupien valvonta kuuluu toimintaa valvovalle taholle.

Kirjoittaja on Tapanilan Kartanokodit oy:n johtaja.

Tapanilakodin omistajalta raju hyökkäys Lahden kaupunkia vastaan – viranomaisia syytetään uhkailusta, painostuksesta ja liiketoiminnan estämisestä

Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta