Lukijalta: Lapsenlapsistaan vieraannutetut isovanhemmat jäivät edelleen lainsuojattomiksi

Been there, seen that

Uusi lastenhuoltolaki toi vihdoin oikeutta vieraannutetulle lähivanhemmalle ja hyvä niin. Ilman perusteltua syytä lapsenlapsistaan vieraannutetut isovanhemmat jäivät edelleen lainsuojattomiksi, koska lain mukaan oikeutta saadakseen heidän olisi pitänyt elää lapsenlapsensa kanssa samanlaisessa suhteessa kuin lapsen lähivanhemmat. Sellainenhan edellyttäisi ainakin saman katon alla asumista ennen vieraannuttamista.

Käsi sydämelle, lainlaatijat, kolmen sukupolven eläminen samassa taloudessa ei ole ollut enää vuosikymmeniin käytäntö Suomessa. Pistää miettimään, oliko tämä lain valuvika tarkoituksellinen, jotta lastensuojeluviranomaiset voivat edelleen levitellä käsiään vieraannutetuille isovanhemmille selitellen, ettei kenenkään tarvitse olla tekemisissä toisen kanssa, jos ei halua.

Yhtä kaikki, kalliiksi tämäkin ratkaisu yhteiskunnalle tulee niin rahana kuin uhriensa kärsimyksenä.

Lapsenlapsistaan vieraannutetuille isovanhemmille, ja tarkoitan nyt kaikin puolin kunnollisia sellaisia, tilanne on traumaattinen. Heidän äänensä ja avuntarpeensa on tässä yhteiskunnassa vaiennettu selittäen, ettei ole mitään lakia tai keinoa saada oikeutta epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen.

Vieraannutettujen isovanhempien yhteydenottoyritykset välinsä poikki pistäneeseen aikuiseen jälkeläiseen voivat äärimmillään johtaa lähestymiskieltoon. Nettikeskusteluissa nämä isovanhemmat vaiennetaan tehokkaasti vihjaamalla ”narsistikellon kilahteluun” tai muulla vihapuheella.

Oma lukunsa ovat myös ne läheiset ja ystävät, jotka vieraannuttajavanhemman vanavedessä pistävät kyseenalaistamatta välinsä poikki näihin vieraannutettuihin isovanhempiin. Todella ikävää havaita, kuinka aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin koulukiusaajan hiljaiset myötäilijät saaden ilmeisesti itsekin mielihyvää lyödyn lyömisestä. Vieraannutetut isovanhemmat häpeävät tilannettaan, mikä edesauttaa vetäytymistä pois sosiaalisista tilanteista, jotta ei tarvitse selitellä, miksei omasta kännykästä löydy lastenlasten kuvia.

Jonain päivänä lastenkin kissanpojan silmät aukeavat näkemään asiat, jotka on pimitetty.

Ihmisille, joilla ei ole vieraannuttamisesta omaa kokemusta, on ylivoimaista ymmärtää isovanhempaa, joka ei saa olla tekemisissä omien lastenlastensa kanssa. Yleinen käsitys tuntuu edelleen olevan, että pakkohan vieraannutetussa isovanhemmassa on jotain vikaa olla, jos ei tule toimeen edes oman aikuisen lapsensa kanssa. En ole missään törmännyt siihen, että kyseenalaistettaisiin vieraannuttajan motiivi, luonne tai mielenterveys.

Vieraannutettujen isovanhempien pitkäaikainen stressi ja varsinkin kokemus, ettei mistään saa apua, syövät tehokkaasti niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia, mikä johtaa pahimmillaan itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin.

Lasten asioista päättävien sopisi tarkastella asiaa myös isovanhemmistaan vieraannutettujen lasten kannalta. Lapsi on tunnetusti lojaali vanhemmalleen niin hyvässä kuin pahassa ja uskoo, mitä vanhempi kertoo. Lapsi, joka on vieraannutettu isovanhemmistaan joko aivan pienenä tai ei kenties ole koskaan saanut heitä tavata, ei osaa välttämättä puuttuvia isovanhempiaan kaivata.

Tämänkin ajan lapset ovat kuitenkin vanhemmillaan lainassa, ja jonain päivänä lastenkin kissanpojan silmät aukeavat näkemään asiat, jotka on pimitetty tai kerrottu totuudenvastaisesti. Vaietutkin asiat yleensä alkavat ihmistä kiinnostaa jossain ikävaiheessa, ja totuuden ilmitulo pahimmillaan syö luottamusta loppuiäksi niihin, joita on lapsena eniten rakastanut.

Uskallan epäillä, että vaikka isovanhempi ja hänen vieraannutettu aikuinen lapsenlapsensa vielä ehtisivät toisiinsa tutustua, keskinäisen kiintymyksen mahdollisuus on iäksi menetetty. Sitä ei voi korvata edes rahalla, vaikka senkin on näinä aikoina nähty tuovan välinsä katkaisseita perheenjäseniä kuolinvuoteen äärelle tai viimeistään perunkirjoituksiin.

Pitkäaikainen stressi ja kokemus, ettei mistään saa apua, syövät tehokkaasti hyvinvointia.

Suomi on ratifioinut YK:n lasten oikeuksien sopimuksen, jonka kohdassa kahdeksan sanotaan lapsella olevan oikeus tuntea sukunsa. On käsittämätöntä, että Suomen kaltainen itseään sivistysmaana pitävä valtio edelleen hyväksyy hiljaisesti heikompiinsa ja pienimpiinsä kohdistuvan räikeän vääryyden.

Liian monta vieraannuttajavanhemman armoilla elänyttä lasta on jo mennyt pesuveden mukana vain siksi, ettei vieraannuttamista ole mitenkään sanktioitu lainsäädännössämme. Yhteiskunnassamme on jo tahoja, jotka voivat auttaa aikuisia ihmisiä selvittämään ristiriitansa keskenään.

On ikävää, että edelleenkin vieraannuttajavanhempi voi ilman perusteltua syytä ja rangaistuksen pelkoa käyttää omaa lastaan kostonsa välikappaleena. Se ei ole rakkautta vaan äärimmäistä henkistä väkivaltaa niin omaa lasta kuin hänestä vieraannutettua isovanhempaa kohtaan.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu