Terhi Säynäjärven Esalainen: Kun korona-ahdistus iskee, täytyy tehdä lista hyvistä asioista

Terhi Säynäjärvi

Testatut, sairastuneet, tehohoidossa, kuolleet, klik, klik.

Keväästä lähtien jokapäiväisiin uutisiin on kuulunut virus: sen valloitustarina ja tuhovoima. Talousvaikutukset, karanteenit, joukkoaltistumiset.

Pandemia ei ole kovin kivaa seurattavaa, vaikka taudilta säästyisikin.

Kaikilla ilmiöillä on kuitenkin aina myös myönteisiä vaikutuksia.

Toisen aallon noustessa ja viime päivien todella synkkien lomautus-, irtisanomis- ja lakkautusuutisten vyöryssä on pakko etsiä hengähdystaukoa ja listata tästä ajasta jo nyt mieleen tulevia hyviä asioita:

Asuntolainat Kilpailu on pitänyt asuntolainojen hinnat kurissa, selviää ESS:n vertailusta: Lahtelaiset Kousat aikovat ottaa reilusti enemmän lainaa kuin aiemmin, vanhan kotinsa he panevat vuokralle

Korot. Ei mitään pelkoa noususta. Asuntovelallisella ei ole huolta siitä, että velan hoitoon menisi yhtäkkiä enemmän rahaa. Asunnonostajat ovatkin uskaltaneet ottaa lainaa. Eikä korkoputki lainalle maksa nyt paljon mitään, tosin kovaa tarvetta suojaukselle tuskin lähivuosina on.

Keksinnöt. Kriisiaikoina on aina syntynyt uusia innovaatioita. Monien luovuus puhkeaa kukkaan, kun hätä ja tuska painavat päälle.

Suosikkijuoma Coca-Colan keksi amerikkalainen farmaseutti John Pemberton, joka oli jäänyt morfiinikoukkuun sisällissodan sotavammojen takia. Myöhemmin keksijä vaihtoi alkuperäisen colajuoman alkoholittomaksi ja juoman maailmanvalloitus alkoi.

Joustavat liikkeet ja tuotantosuuntien vaihdot ovat korona-aikanakin pelastaneet monia yrityksiä. On alettu tehdä kasvomaskeja, suojatakkeja ja käsidesiä, kun entisten tuotteiden myynti on lopahtanut. Käsivarrella avattavien ovien kehittely on jo pitkällä. Mitä onkaan pian odotettavissa tekoälyrintamalta? Tai virtuaalitodellisuudesta? Jos emme voi matkustaa, veikkaan että saamme pian aivan uudenlaisia elämyksiä - vaikka sohvalla istuen.

Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa

Luonto ja lähimatkailu. Kun kaukomatkailu loppui, olemme yhtäkkiä nähneet paremmin lähelle. On ollut aikaa kierrellä kotimaassa ja huomata mahtavat maisemat, kivat kyläkaupat ja -kahvilat, rakastua uudelleen vanhaan tuttuun. Pientä tungostakin on jossain ollut, mutta sehän kertoo vain siitä, että Suomi-matkailussa on potentiaalia, myös kansainvälisille vieraille – sitten joskus.

Olemme myös keränneet ennätysmäärät metsämarjoja myyntiin. Marjasaaliita on myyty teollisuudelle kymmeniä tuhansia kiloja, vaikka ensin oltiin vain kovasti huolestuneita siitä, että ulkomaalaiset poimijat eivät pääse maahan.

Pöpöjen torjunta. Käsidesin, turvavälien ja maskien avulla voi välttää myös monia muita taudinaiheuttajia kuin koronaa.

Keväällä monet olivat terveempiä kuin koskaan ja sairauspoissaolot vähenivät. Torjuntaa ei kannata unohtaa sittenkään, kun koronarokote on jo käytössä.

Epävarmuuden sietäminen. Olemme saaneet muistutuksen siitä, ettei elämässä voi hallita kaikkea.

Tauteja, joihin ei ole parantavaa hoitoa, on aina ollut ja tulee aina olemaan. On mahdotonta ennustaa, milloin tulee seuraava pandemia.

Kun riskitöntä elämää ei ole, on entistä enemmän syytä juhlia silloin, kun siltä tuntuu. Carpe diem – tartu hetkeen!

Suomalaiset innostuivat myymään marjasaaliitaan ostopisteille – mustikkaa myytiin kymmeniä tuhansia kiloja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu