Vili Uuskallion Esalainen: Jorma Ratian ja Hannu Kaasisen loikkaus perussuomalaisten valtuustoryhmään ei ollut pelkästään isku vaan sylkäisy Lahden kokoomuksen kasvoille

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Odotettavissa oli, että jotain on tulossa. Viime viikolla liikahdus tapahtui, kun kokoomuslaiset Lahden kaupunginvaltuutetut Jorma Ratia ja Hannu Kaasinen loikkasivat perussuomalaisten valtuustoryhmään. Heistä Ratia toimi omassa Lahti Ensin -ryhmässään erottuaan vuosi sitten kokoomuksen ryhmästä.

Kaksikko oli tuntenut jo pitkään kaunaa kokoomusryhmän johtoa kohtaan. Ratia joutui viime vuonna väistymään Lahti Energian hallituksesta, koska oli sopinut yhtiön toimitusjohtajan palkankorotuksesta konserniohjeen vastaisesti.

Valtuustoryhmästä erotessaan Ratia syytti kovin sanoin kokoomusryhmän jäseniä oman edun tavoittelusta, laskelmoinnista ja omien työpaikkojen säilyttämisestä. Kritiikin kohteena olivat etenkin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt sekä valtuuston puheenjohtajuuden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtotehtäviin vaihtanut Milla Bruneau.

Myös Kaasinen on ollut tyytymätön paikkajakoon, jossa muutama kärkipoliitikko niin sanotusti kuorii kerman kakun päältä.

Lahden kaupunginvaltuutetut Jorma Ratia ja Hannu Kaasinen siirtyvät perussuomalaisten valtuustoryhmään

Ratian ja Kaasisen loikkaus on kokoomukselle kova isku, sillä puolue oli Lahdessa jo valmiiksi alamaissa. ”Tämä ei ollut pelkästään isku vaan sylkäisy kasvoille”, eräs toisen puolueen päättäjä luonnehtii tilannetta.

Perinteisesti kokoomus on kilvoitellut tasapäisesti Lahden suurimman puolueen asemasta SDP:n kanssa, mutta edellisissä kuntavaaleissa kokoomus sai vain 14 paikkaa SDP:n 19:ää vastaan. Tulos oli kokoomukselle huonoin koko sinä aikana, jolloin kaupunginvaltuustoon on valittu 59 jäsentä eli vuoden 1976 vaaleista lähtien.

Vuoden 1953 kunnallisvaaleissa kokoomus sai Lahdessa 11 paikkaa, mutta tuolloin valtuutettuja valittiin vain 41.

Kevään kuntavaalien lähestyessä kokoomuksen ryhmässä istuu enää 12 valtuutettua. Vastaavaa ei ole koettu sukupolviin lukuun ottamatta vuosituhannen vaihdetta, jolloin kokoomusryhmä hajosi sisäisten riitojen vuoksi kahtia. Tuolloin Lahden valtuustossa oli kaksi kokoomuslaista ryhmää, joista erotettujen ryhmä kasvoi lopulta virallista suuremmaksi.

SDP:n tie vaalivoittoon kevään kuntavaaleissa vaikutti olevan Lahdessa jo valmiiksi montuton, mutta nyt se on tasattu entistäkin sileämmäksi. Demareilla on asettaa ehdolle kaksi istuvaa lahtelaista kansanedustajaa, kokoomuksella ei ainuttakaan.

Perussuomalaiset uhoaa kokoavansa Lahdessa täyden 88 ehdokkaan listan, mihin viime kuntavaaleissa ovat pystyneet vain SDP ja kokoomus. Vaikka PS-lista ei aivan täyttyisikään, voi puolueen arvata helposti kasvattavan ehdokasmääräänsä edellisvaalien 42:sta ja näin havittelevan entistä vahvemmin oikeistokonservatiivien ääniä. Ehdokasjoukkoaan kasvattanee myös Pro Lahti, jonka vetäjää Kalle Aaltosta kokoomus ei viime vaaleissa hyväksynyt omalle listalleen.

Suurimman puolueen paikasta taistellakseen kokoomuksen olisi kaivettava hatusta kani, mielellään useampia. Ellei sellaista löydy, voidaan ainakin haaveilla kostosta äkkiväärälle juristille, kokoomuksen ryhmänjohtajanakin toimineelle Ratialle.

Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu