Lukijalta: Lukiokoulutuksen rahoitus on Lahdessa jo nyt todella tiukka – säästää ei enää voi

Niko Kivinen, Oskari Päätalo

Sivistyslautakunnalle on esitetty 12,9 miljoonan säästöjä toimialalleen, jolle osuu myös lukiokoulutus. Lahden kaupunki pitää koulutusta kunnia-asiana: kaupungin ylpeys yliopistokaupunkiudesta ei varmasti ole jäänyt keneltäkään huomatta. Siksi onkin ristiriitaista, että lukiokoulutus on ajettu rahoitukseltaan Lahdessa jo todella tiukoille – säästämisen varaa ei enää ole.

Hämeen lukiolaiset jakavat huolen kaupungin taloustilanteesta ja näkevät tarpeen uudistaa palveluita. On kuitenkin lyhytnäköistä vähentää resursseja nuorten palveluista ja koulutuksesta, jotka ovat kaupungin taloudellisen kestävyyden ja houkuttelevuuden suurin tae pitkällä aikavälillä.

Lukiokoulutuksesta leikkaaminen ei ole ratkaisu pidempiaikaiseen rakenteellisen ongelmaan. Nuorten koulutuksesta ja palveluista leikkaaminen synkistää nuorten tulevaisuudennäkymiä entisestään.

On outoa antaa ymmärtää, että nyt lukiossa olevien nuorten olisi parempi kantaa taakka huonosta taloustilanteesta kuin julkisen sektorin, joka pystyy ottamaan velkaa lähes korotta. Kaupungin budjettiin suhteutettuna pienet, mutta pidemmän päälle kohtalokkaat koulutusleikkaukset eivät siis ole sen väärti.

Leikkurin on suunniteltu osuvan lukiokurssien rahoitukseen. Kurssien rahoituksen vähentäminen johtaisi jo nyt liian suurien ryhmäkokojen kasvamiseen. Esimerkiksi Lahden Lyseon ja Kannaksen lukion monilla ahtaissa tiloissa järjestetyillä kursseilla on jo nyt yli 35 opiskelijaa.

Näin suuret ryhmäkoot eivät ole otollisia oppimisen kannalta. Oppiminen kärsii erityisesti matematiikan ja kielten kursseilla, joilla osa opiskelijoista nojaa vahvasti opettajan tarjoamaan henkilökohtaiseen tukeen. Ryhmäkokojen kasvaessa edelleen henkilökohtaisen avun tarjoaminen vaikeutuu entisestään.

Kurssien rahoituksen vähentäminen johtaisi jo nyt liian suurien ryhmäkokojen kasvamiseen entisestään.

Keskustelussa väläytelty opettajien väliaikainen lomauttaminenkaan ei muuta rakenteellista ongelmaa. Lomautukset osuvat opiskelijoihin ja heidän oppimiseensa.

Poikkeusolot ovat lisänneet itsenäistä opiskelua ja opiskelijoiden kuormitusta. Itsenäisen opiskelun lisääminen lomautusten vuoksi olisi valmiiksi väsyneille lukiolaisille kohtuutonta. Myöskään poikkeusoloissa venyneet opettajat eivät ansaitse tällaista kohtelua työnantajaltaan.

Kaiken kukkuraksi opetusministeri Li Anderssonin (vas.) linjausten perusteella on mahdollista, että koronasta johtuvien haittojen ehkäisyyn myönnettävää lisärahoitusta voidaan periä kunnilta takaisin, mikäli lomautuksia ryhdytään tekemään.

Jo nyt lukiokoulutus järjestetään Lahdessa todella kustannustehokkaasti valtakunnallisessa vertailussa. Vuoden 2018 tilaston mukaan suurimmista kaupungeista ainoastaan Oulu järjestää lukiokoulutuksen opiskelijakohtaiselta rahoitukseltaan Lahtea pienemmällä summalla.

Lahden lukiokoulutus on taloudellisilla mittareilla siis äärimmäisen tehokasta, eikä siitä löydy enää juuri mitään säästettävää.

Kirjoittajat edustavat Hämeen lukiolaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu