Lukijalta: Kohta ei ole enää varaa lähettää kirjeitä ja kortteja

Satu Laine

Jos jokin normaali yritys toimisi yhtä huonosti kuin Suomen Posti, se olisi haettu jo aikoja sitten konkurssiin. Ja kuitenkin postilaitos on osa sivistynyttä yhteiskuntaa, ja se on tärkeä niin yksityishenkilöille kuin yrityksillekin.

Itse kuulun luokkaan "uskollinen koira", joka on lapsesta asti lähettänyt ja vastaanottanut kirjeitä, kortteja ja paketteja ja harrastanut postimerkkien keräilyä. Parasta aikaa jonotan Postin reklamaatiopuhelimeen, ja tänä odotusaikana on ollut aikaa eläytyä siihen, miten hirveää on olla vastaanottamassa palautetta työnantajan touhuista.

Olen jo lukuisia kertoja tänä kesänä soitellut pakettien perään, jotka ovat menneet minne sattuu (lähipostini on kilometrin päässä, ja "lähimpään pisteeseen ohjatun paketin" hakemisesta olisi tullut 20 kilometrin reissu), ja kadonneiden ja Plus-merkeistä huolimatta hidastelleiden kirjeiden perään.

Minulle luvattiin korvaukseksi postimerkkejä, mutta niitäkään ei ole vielä kuulunut – Postin olisi varmaankin kannattanut laittaa Plus-merkki. Ei ihme, ettei Postin toiminta ole kannattavaa.

Työryhmä ehdottaa: Postinjakelu kolmipäiväiseksi vuodesta 2022 alkaen

Oma vankka kokemukseni – ja kymmenien ihmisten, joiden kanssa olen keskustellut – on se, että ei ole kohta enää varaa lähettää kirjeitä ja kortteja, kun postimerkin hinta vain nousee ja nousee. Posti taas kehtaa valittaa, että hintaa on pakko nostaa, koska kirjepostin määrä vähenee.

Joudun itsekin, nyt ensimmäistä kertaa, jättämään paljon iloa tuoneet, perinteiset joulukortit lähettämättä postimerkkien kohtuuttoman hinnan vuoksi.

Olen edelleen jonossa ja kuunnellut nauhoitteen kymmeniä kertoja. Eikö valtio todella voi tehdä mitään?

Joisikohan pientä tai normaalia palkkaa saava ihminen maitoa, jos maitolitran hinta nousisi vaikkapa viiteen euroon? Hänen olisi pakko lopettaa juonti tai siirtyä toisen valmistajan tuotteeseen. Postin käyttäjälle vain ei ole vaihtoehtoista yritystä.

Tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, jotka joutuvat vastaanottamaan ihmisten turhautuneita ja vihaisia puheluja. Olen edelleen jonossa ja kuunnellut nauhoitteen kymmeniä kertoja. Eikö valtio todella voi tehdä mitään?

Kirjeposti kannetaan kevyempänä perjantaisin lokakuun loppuun – Posti jatkaa kevennettyä jakelua

Kommentoi