Lauri Ilolan Esalainen: Tässä Esalaisessa on yhtä paljon realismia kuin Leo Messin siirtosotkussa

Lauri Ilola

Maailmassa melko harva asia on 700 miljoonan euron arvoinen. Jalkapallomaailmassa todellisuus on ilmeisen erilainen, ja sen vuoksi argentiinalainen Lionel Messi on moisen rahamäärän väärti.

Kysymys on Messin ja hänen seuransa, FC Barcelonan, välisestä riidasta, jossa kiistellään sopimuksessa olevasta ulosostohinnasta. Messin sopimukseen on kirjattu juuri tuo 700 miljoonaa euroa, eivätkä nyreissään olevat Barca-pomot näytä haluavan tinkiä siitä. Jos Messi haluaa vaihtaa seuraa, olisi ostajan lyötävä pöytään euroja metritavarana.

Summa on pöyristyttävä määrä lantteja. Väkisinkin herää ajatus, että kauas on tultu siitä, kun jalkapallo oli amatöörilaji ja taisteli ammattilaisuutta vastaan Britannian sumuisilla nummilla. Jalkapallo on nykyisin bisnestä, jossa jopa diktaattorin elkeitä esittävä Messi voi joutua puun ja kuoren väliin ja seurapomojen pelinappulaksi. Kansantajuinen vertauskuva on paikallaan, jotta Messistä vaadittavan summan suuruusluokka tulisi ilmi. Lahden torilla mustikan litrahinta oli kesällä noin kuusi euroa. Panostamalla Messin sijaan terveelliseen suomalaiseen luonnontuotteeseen, voisi pakastimeen varata tilaa noin 117 miljoonalle litralle mustikkaa.

Mustikkamäärässä on yhtä paljon tolkkua kuin Messistä vaadittavassa rahasummassa. Summaa voidaan puolustella oheiskrääsän myynnin kasvulla ja yhteistyösopimuksien parantumisella, mutta ei se silti poista sitä asiaa, että osa jalkapalloseuroista on syrjäytynyt taloudellisesta rationaalisuudesta jo ajat sitten.

Barcelonasta pois haluava Lionel Messi ei ilmestynyt seuransa koronavirustestiin

Onneksi maailmassa on paikkoja, joissa voi unohtaa markkinatalouden pyörteet, huippuunsa hiotun ottelutapahtuman ja öljysheikkien pohjattomilla lompakoilla vääristämät siirtosummat. Lahden Kortteliliigassa ei tule turhia ajateltua, kun potkii palloa Kankolan joko pöllyävää erämaata tai Niilin suistoaluetta muistuttavalla pelikentällä. Kortteliliiga-joukkueiden pelaajasiirroissa ei liiku euroja, vaan korkeintaan eri tavoin valmistetut vehnäjalosteet. Ja niin on hyvä. Maailma tarvitsee asioita, jotka eivät hohda kirkkaina kuin monacolaisen uhkapelaamon kattokristallit. Valmiissa ja täydellisessä maailmassa on auttamatta tylsää ja ahdistavaa. Huoltoasemat kahviporukoineen, torien turisijat ja puulaakisarjojen potkijat ovat Lahtea parhaimmillaan.

Klopp pullautti Liverpoolin ulos Messi-spekulaatioista: "Ei mahdollisuutta"

Olisikohan Messistäkin mukavaa tulla välillä kokeilemaan Kortteliliigassa pelaamista ja jauhamaan niitä näitä vaihtopenkille? Otteluiden välissä ei hyvällä tuurilla tarvitse edes treenata, vaan yli jäävän ajan voi käyttää muulla tavoin. Meidän jengiin voi tulla kokeilemaan, vaikka peliaikaa ei tässä uskalla suorilta käsin luvata. Pelipaitakin pitää maksaa itse. Varoituksen sanana sanottakoon, etteivät joukkueemme käyttämät paidat ole viimeisintä sporttiteknologiaa, vaan melkolailla hengittämättömiä pikeepaitoja löysillä kauluksilla. Mutta fiilis on hyvä ja asiat pysyvät järkevissä mittasuhteissa. Toriltakin ostamme korkeintaan kaksi litraa mustikoita ja tyydymme siihen.

Messille vielä sen verran tiedoksi, että seuramme on tottunut menestymään, mikäli homma uhkaa jäädä siitä kiinni. Tänäkin vuonna olimme pronssilla huiman viimeisen kierroksen esityksen ansiosta.

Bayern-valmentaja Flick: "Et voi verrata Lewandowskia ja Messiä"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut