Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Vesiyhtiö sen kuin porskuttaa

Lahden kaupunkikonsernin suunnalta ei viime aikoina ole kuultu paljon hyviä uutisia, kiitos koronakriisin entisestään synkentämän taloustilanteen. Kaikkia konserniin kuuluvia tahoja korona ei kuitenkaan ole kurittanut yhtä kovalla kädellä kuin toisia. Yhdeksi selviytyjistä ellei peräti voittajista on osoittautunut kaupungin oma vesiyhtiö Lahti Aqua.

Yhteiskunnan pyörien hidastumisesta huolimatta veden kulutus ei ole Lahdessa vähentynyt, vaan muutamat suuret elintarvikealan yritykset ovat jopa lisänneet sitä. Se on satanut suoraan Lahti Aquan laariin (ESS 25.8.). Ruokaa ja juomaa on mennyt kaupaksi entistä enemmän, mikä on pitänyt Hartwallin ja Fazerin tuotannon kiireisenä. Ja kun melkein koko Suomi leipoo, hiivan kysyntä on kasvanut. Eikä maassa ole muita hiivatehtaita kuin Polttimo Lahden Niemessä. Nämä kolme yritystä lukeutuvat Lahti Aquan suurimpiin asiakkaisiin.

Lähitulevaisuudessa vesiyhtiön yritysasiakaskunta saa merkittävän lisäyksen, kunhan Metsä-Hennalaan rakennettava H2O4u Finland -vedenpullottamo pääsee aloittamaan tuotantonsa. Korona hidastutti hanketta mutta ei nähtävästi kaatanut sitä. Tämänhetkisten tietojen mukaan tuotantoa käynnistellään vuodenvaiheessa. Valmistuttuaan pullottamosta lähtee maailmalle lahtelaista pohjavettä pari rekkalastillista vuorokaudessa. Veden myy yhtiölle Lahti Aqua.

Salpausselän pohjavesivarannot ovat maan suurimmat, joten Lahti Aqualla riittää niistä ammennettavaksi monin verroin enemmän kuin nykyään. Siksi yhtiöllä on jatkuvasti haku päällä. Orimattila on tuorein kunta-asiakas, mutta pyrkimys on kasvattaa joukkoa.

Lahti Aqualla on mistä ammentaa.

Asiakaspiirin laajentaminen on Lahti Aqualta viisasta mutta myös välttämätöntä, sillä muuten yhtiön liikevaihto uhkaa laskea. Veden kulutus kun on ollut kokonaisuudessaan selvässä laskusuunnassa jo vuosia. Suurin vaikutus tähän on ollut huoneistokohtaisten vesimittareiden yleistymisellä, mikä on opettanut asukkaat vähentämään veden tuhlausta.

Lahti Aquan on pidettävä verkostonsa kunnossa. Se tulee hintoihinsa, joten mikäli myynti vähenee, toistaiseksi vielä varsin maltillisia vesimaksuja on korotettava aiempaa tuntuvammin. Siksi tavallistenkin vedenkuluttajien kannattaa tervehtiä Lahti Aquan uusia suurasiakkaita tyytyväisinä.

Hintapaineita Lahden veteen koituu myös emo-kaupungin talousongelmista. Niiden selättäminen edellyttää Lahti Aqualtakin entistä parempaa tulosta ja saattaa nostattaa kaupungin päättäjien keskuudessa kiusauksen panna yhtiö tai ainakin osia siitä niin sanotusti lihoiksi. Siinä kohtaa päättäjiltä sopii edellyttää viileää harkintaa.

Vedenpuhdistamolle mikään viemäriin eksynyt ei ole vierasta – Lahti Aquan puhdistamot tuottavat myös energiaa, jolla lämpiävät sadat lahtelaiset omakotitalot

Vettä kului, kun kansa innostui leipomaan – Lahti Aqualla on monia isoja elintarvikealan asiakkaita, joita korona-aika ei kohdellut kaltoin