Pääkirjoitus: Hälvälä pysyy entisellään käyttäjiensä riemuksi

Hälvälän ampumaradat ovat tärkeä harjoittelupaikka muun muassa reserviläisille ja ampumaseuroille. Elena Liseytseva

Vuosia vallinnut epätietoisuus Puolustusvoimien Hollolan Hälvälässä sijaitsevan harjoitusalueen ja ampumaratojen tulvivaisuudesta on väistynyt, jos ei lopullisesti, niin ainakin vuosiksi ellei vuosikymmeniksi.

Pari viikkoa sitten Puolustusvoimat päätti jatkaa alueensa käyttöä toistaiseksi. Tosin kuin aiemmin oli linjattu, edes ammuntoja ei lopeteta vuonna 2024, eikä Puolustusvoimilla ole aikeita luopua alueesta sen jälkeenkään.

Vanhan päätöksensä pyörtämistä Puolustusvoimat perusteli muuttuneella koulutuksellisella ja operatiivisella tarpeella. Hälvälä on sille yhä tärkeä etenkin logistiikan ja huollon harjoitusten kannalta. Alueen käyttöaste on erittäin korkea, sillä keskeisen sijaintinsakin ansiosta siellä harjoittelevat paljon myös muut viranomaiset samoin kuin reserviläiset ja alueen ampumaseurat.

Puolustusvoimat kyllä tutki, voisiko Hälvälän toiminnot siirtää jonnekin muualle, mutta vastaavia toimintaedellytyksiä ei löytynyt toisaalta hakemallakaan. Siten toiminnan jatkaminen Hälvälässä tukee Puolustusvoimien arvion mukaan parhaiten Maavoimien ja paikallispuolustuksen suorituskyvyn kehittämistä.

Hälvälän kohtalo joutui vaakalaudalle, kun Puolustusvoimat lakkautti Hämeen Rykmentin Lahdesta vuonna 2014. Hollolan kunnassa heräsi silloin kiinnostus noin 700 hehtaarin aluetta kohtaan, joka sijaitsee kahden keskeisen taajaman Tiilikankaan ja Kirkonkylän välissä. Kaavoitushaaveet maltillistuivat kuitenkin varsin nopeasti Puolustusvoimien ilmoitettua liki välittömästi, ettei se ole vielä hetkeen valmis luopumaan Hälvälästä toisin kuin Hennalan varuskunta-alueesta Lahden puolella. Itse asiassa Hälvälän hyödyntämistä lisättiin.

Ratkaisu oli mieleen reserviläisille ja ampumaseuroille.

Linjapäätöksellään Puolustusvoimat teki Hollolallekin viimeistään selväksi, ettei Kirkkotien varteen kannata visioida yhtenäistä nauhataajamaa vielä vuosikymmeniin. Toki Hollola on muutenkin muokannut kaavoitussuunnitelmiaan viime vuosina sen suuntaisiksi, että Puolustusvoimien on ylipäätään mahdollista jatkaa toimintaansa Hälvälässä.

Riemukas uutinen Hälvälän jatkon varmistuminen oli Päijät-Hämeen Reservipiirille, jonka harjoittelutoimintaa alueen sulkeutuminen olisi hankaloittanut tuntuvasti. Nyt uhka väistyi, mistä reserviläiset voivat kiittää myös itseään ja osoittamaansa aktiivisuutta.

Yhtä lailla ratkaisu oli mieleen täkäläisille ampumaseuroille, joille Hälvälän ampumaradat olisivat olleet vaikeasti korvattavissa. Nyt sekin murhe on pyyhitty pois päiväjärjestyksestä.

Hollolan Hälvälässä vierailleen Puolustusvoimain komentajan mukaan aktiivinen reserviläistoiminta sinetöi sen, että harjoitusalueesta ei luovuta –  "Tarvitsemme kriisitilanteissa alueita, joissa joukkoja voi kouluttaa"

Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"

Kommentoi