Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Väsymysherkkyys tuo tullessaan masennusta

Toimittaja Sohvi Auvisen Esalainen-kolumni, sai minut kirjoittamaan omista masennuksiin johtavista väsymyksistä. Tieto väsymiseni syntysyystä sai hurjasti helpotusta arkeeni – voin välttää väsymisen ja masentumisen syitä helpoin tavoin.

Jatkuvasti sain ihmetellä ja ihmettelyjä siitä, miksi väsyn niin helposti, miksi väsyminen saa minut hermostumaan ja masentumaan niin helposti. Aikaisempina aikoina olin ollut itse virkeys, mikään ei tuntunut väsyttävän minua. Hyvin harvoin olin masentunut, edes väsyneenä ollessani.

Väsymisen syyt löytyivät vahingoittuneesta aivorungostani! Aivoihini tullut isku vaurioitti aivojen syvissä osissa olevaa virtakoneistoa, vireyskeskusta. Vahingoittumisen syntysyy voi olla vaikka pelkästään pään retkahtaminen, syystä tai toisesta. Pään pienikin iskeytyminen johonkin voi johtaa vireyskeskuksen vaurioitumiseen.

Koska tuo virtakoneisto sijaitsee aivojen syvissä osissa, sen kuvantaminen on vaikeaa, siis oireiden lähteen löytäminen. Liian usein väsymisen syiksi todetaan laiskuus, vähäinen uni, liikkumattomuus, kiinnostuksen puute, tai joku muu itseaiheutettu syy.

Minä saatan väsyä pelkästään siitä, että istun ja olen jossain hälyisessä ympäristössä. Väsyminen tulee myös siitä, että joudun samanaikaisesti keskittymään useaan asiaan eli toimeen.

Välissä pitäisi olla pieniä lepohetkiä rauhallisessa tilassa. Lyhytkin hetki riittää väsymistilan vähentämiseen ja vireystilan saamiseen sellaiseksi, ettei tule moitteita, ja itsellä on ilo olla vireä.

Enemmän ja paremmin voisi etsiä masennuksen juurisyitä, lähteitä.

Vireystila pysyy vakaana ja hyvänä, kun saa keskittyä kerrallaan yhteen asiaan, pitäen välillä lyhyitä taukoja. Vireystila pysyy ihmeellisen pitkään hyvänä ja lisääntyykin, kun liikun luonnossa, teen käsilläni mielenkiintoisia asioita vaikka puutarhassa, olen lasten kanssa ja etenkin kun elän tässä hetkessä.

Diagnosoituja masennuksia toki on, mutta enemmän ja paremmin voisi etsiä masennuksen juurisyitä, lähteitä. Masentunutta tai väsynyttä ei pidä moittia, oireet voivat lisääntyä.

Ymmärrän, että jokainen ihminen on, syystä tai toisesta, joskus väsynyt tai masentunut – kuten minäkin olen.

Onko silloin edes oikeasti masentunut, jos jaksaa meikata, käydä töissä ja hymyillä?