Pääkirjoitus: Maltti oli nyt Lahdelta valttia yhteisyrityskärhämässä

Lahden kaupunginhallitus ei aio valittaa hyvinvointiyhtymän yhtymäkokouksen kiistellystä yhteisyrityspäätöksestä. Mirja Hussain

Lahden kaupunginhallituksessa käytiin maanantaina jälkipuintia Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päätöksestä perustaa Mehiläisen kanssa yhteinen yritys perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseksi.

Kuten tunnettua, yhtymäkokouksen enemmistö asettui yhteisyrityksen kannalle vastoin Lahden kaupunginhallituksen virallista, joskin äänestäen, ottamaa kantaa. Ratkaisevan roolin ottivat lahtelaiset Francis McCarron (kok.) ja Terttu Pohjolainen (kok.), jotka liittyivät yhteisyritystä kannattaneiden naapurikuntien rintamaan.

Kokoomuskaksikon välistäveto säästi Lahden ilmeiseltä konfliktilta naapurikuntiensa kanssa, mutta nostatti kaupungissa poliittisen myrskyn. Yhtymässä siirryttiin yhtymäkokousmalliin nimenomaan, jotta kuntien näkemykset toteutuisivat sellaisenaan ylimmässä päättävässä elimessä. Nyt Lahden omistajaohjaus petti heti ensi tilassa, mitä kaupunginhallituksessa enemmistön muodostaneiden puolueiden oli mahdotonta sulattaa. Ne ovat valmiita erottamaan McCarronin ja Pohjolaisen kaikista luottamustehtävistään. Se olisi poikkeuksellisen kova rangaistus, jota parhaillaan puntaroidaan puolueiden kesken.

On varmistettava, että Lahdenkin ääni kuuluu täysimääräisesti.

Kaupunginhallitus sitä vastoin pysytteli maanantaina varsin maltillisena olkoonkin, että sillä – tai ainakin sen enemmistöllä – olisi ollut painava syy järeämpäänkin vastareaktioon.

Itsestään selvästi kaupunginhallitus päätti kutsua koolle ylimääräisen yhtymäkokouksen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi. Viime kokousta kun oli johtanut McCarron, toinen syntipukeista.

Kiisteltyä yhteisyritysasiaa ei kuitenkaan käsitellä yhtymäkokouksessa uudelleen. Kaupunginhallitus oli juristiensa kanssa tullut tulokseen, ettei päätöksestä ole mahdollista valittaa. Ja vaikka jokin ulkopuolinen taho veisi päätöksen hallinto-oikeuden punnittavaksi, kaupunginhallitus ei hyppää siihen kelkkaan. Täysin epärealistisina se hautasi myös ilmeisenä primitiivireaktiona synnyttämänsä ajatukset irtaantua hyvinvointiyhtymästä ja palauttaa palvelujen tuotanto omille harteille.

Maltti oli kaupunginhallitukselta nyt valttia. Yhteisyrityspäätöksen haastaminen oikeudessa asti rikkoisi varmasti välit naapurikuntien kanssa. Mikä pahinta, se asettaisi vaakalaudalle kaikkein tärkeimmän, peruspalvelujen tuotannon tilanteessa, jossa nykyiset ulkoistussopimukset ovat tuota pikaa umpeutumassa.

Toki on syytä varmistaa, että Lahdenkin ääni kuuluu yhtymäkokouksessa jatkossa täysimääräisesti, vaikka tällä kertaa repeämä saattoi lopulta koitua Päijät-Hämeen ja sen asukkaiden parhaaksi.

Lahti kutsuu koolle uuden yhtymäkokouksen, yhteisyritysasia ei tule enää listalle

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.