Lukijalta: Peruspetuksesta ei voi enää säästää

Heli Korkeamäki

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi perjantaina 21.8. Lahden kaupungin säästötavoitteista ensi vuodelle. Leikkurin hampaissa on tälläkin kertaa sivistyksen palvelualue, varsinkin perusopetus.

Perusopetuksesta on tarkoitus säästää 5,3 miljoonaa euroa 12,9 miljoonan euron kokonaissummasta vähentämällä oppilaskohtaisia hankintamäärärahoja ja kasvattamalla ryhmäkokoja. Tavoitteen voisi ehkä pitkin hampain hyväksyä, jos peruskouluilla olisi tällä hetkellä käytettävissään ylen määrin rahaa ja ryhmäkoot olisivat hyvin pieniä. Näin ei kuitenkaan ole.

Oppilaat ja opettajat kärsivät jo liian suurista opetusryhmistä, joihin on paikoin sijoitettu erityistä tukea tarvitsevia oppilaita tarjoamatta kuitenkaan riittävästi tuota erityistä tukea. On käsittämätöntä, että kaupunki aikoo taas raapia säästöjä niiden selkänahasta, joilla siihen ei todellakaan olisi varaa.

Menneen koronakevään aikana puhuttiin siitä, kuinka tärkeää on syksyllä taas ottaa koppi niistä oppilaista, joille etäopetus syystä tai toisesta tuotti ongelmia. Käytännössä kyseessä ovat lähinnä ne, joilla oli jo valmiiksi vaikeaa.

En epäile hetkeäkään opettajien halua auttaa näitä oppilaita parhaansa mukaan, ja tuntuu raastavalta lukea, kuinka heidän mahdollisuuksiaan siihen aiotaan entisestään kaventaa. Lahden kaupungin talousarviossa vuodelle 2020 sivistyspalveluiden osuudessa ”lisäksi varataan 1,0 milj. euroa perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen, toiminnan laadun varmistamiseen sekä opettajien ja koulunkäyntiavustajien palkkaamiseen.”

Miksi näin suunniteltiin tehtävän? Siksi, että sille oli huutava tarve ja on edelleen. Silti nyt aiotaan tehdä juuri päinvastoin.

Nähdäkseni Lahden kaupunki rikkoo maailman laajimmin ratifioitua YK:n ihmisoikeussopimusta vastaan.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 3. artiklassa sanotaan: ”Kaikissa julkisen tai yksityisen sosiaalihuollon, tuomioistuinten, hallintoviranomaisten tai lainsäädäntöelimien toimissa, jotka koskevat lapsia, on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.” Nähdäkseni Lahden kaupunki ei näin aio tehdä ja rikkoo siten maailman laajimmin ratifioitua YK:n ihmisoikeussopimusta vastaan.

Talouselämä-lehti arvioi (talouselama.fi 26.4.2019) yhden syrjäytyneen, vain peruskoulun varaan jääneen nuoren maksavan yhteiskunnalle noin 230 000 – 680 000 euroa. Tähän nojaten jo kahdeksan nuoren syrjäytyminen saattaa riittää kumoamaan 5,3 miljoonan euron säästöt. Ei ole lainkaan mahdotonta, että kaavaillut leikkaukset johtavat tähän.

Tärkein keino ehkäistä syrjäytymistä on huolehtia lapsesta tai nuoresta peruskouluaikana niin hyvin, että hän on valmis ja uskoo itse olevansa valmis jatko-opintoihin. Pakollinen mikään kouluaste ei yksin lisää opiskelumotivaatiota tai itseluottamusta. Siihen auttaa vain oikein kohdennettu tuki oikeaan aikaan sopivan kokoisessa opetusryhmässä.

Se maksaa, mutta ellei siitä huolehdita, maksetaan jälkikäteen vielä karvaampaa laskua sekä rahana että inhimillisenä kärsimyksenä.

Säästöistä kertovan uutisen lopuksi mainitaan, että Lahti aikoo pitäytyä Euroopan ympäristöpääkaupunki -hankkeen suunnitelmissa. Kaupunginjohtajan mukaan (ESS 21.8.) ”ainoa järkevä fokus on pyrkiä näissä olosuhteissa toteuttamaan se [ympäristöpääkaupunkihanke] niin, että hyödyt ovat maksimaaliset.”

Varmin keino ehkäistä muuttoliikettä kaupunkiin on leikata opetuksesta ja kulttuurista.

Sopii kysyä, mitä hyötyjä hankkeesta konkreettisesti on luvassa. Ainakin kaupungin lisääntyvään vetovoimaan vetoavat joutuvat pettymään. Vuoden 2020 talousarvion yhteydessä ennustetaan Lahden väkiluvun kasvavan ja taloustilanteen sitä kautta helpottuvan lähivuosina.

Varmin keino ehkäistä muuttoliikettä kaupunkiin on kuitenkin leikata opetuksesta ja kulttuurista. Tuskin kovin moni valitsee asuinpaikkaansa satunnaisten hankkeiden perusteella. Paljon enemmän vaakakupissa painavat juuri koulu- ja muut sivistyspalvelut. Asiaan liittynee se, että koulutus vaikuttaa lapsen koko loppuelämään.

Hyvät Lahden kaupungin päättäjät, teidänkin lapsenne todennäköisesti käyvät ainakin peruskoulunsa Lahdessa. Saatte siis seurata lähietäisyydeltä, kuinka he käyttävät ties kuinka monetta vuotta käytössä olevia koulukirjoja ja kertovat, että luokassa on aika usein rauhatonta.

Teillä on vielä mahdollisuus ehkäistä tämä skenaario. Toivon todella, että ymmärrätte etsiä säästökohteet jostakin muualta kuin lasten tulevaisuudesta.

Lahti julkisti säästötavoitteet ensi vuodelle – koulujen ryhmäkoot suurenevat, päiväkotipaikkoja vähennetään

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu