Pääkirjoitus: Skinnarin asema SDP:ssä lujittui entisestään

Ville Skinnari sai jatkopestin SDP:n varapuheenjohtajana. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Päähallituspuolue SDP ei tyytynyt viikonloppuna uudistamaan kasvojaan vain vaihtamalla puheenjohtajansa Antti Rinteen Sanna Mariniin. Melkein kokonaan pantiin uusiksi myös varapuheenjohtajakolmikko, josta vain yksi jatkaa tehtävässään.

Lahtelaisittain ja päijäthämäläisittäin on myönteistä, että paikkansa säilytti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, toisen kauden kansanedustaja Lahdesta. Toki Skinnarin asema SDP:ssä vaikuttaa tälläkin hetkellä niin vahvalta, että hänen tuskin tarvitsi liiemmin jännittää varapuheenjohtajavaalin äänestystulosta.

Toisen polven poliitikkona Skinnari on aina onnistunut valitsemaan puolensa demareiden sisäisissä reviiritaisteluissa taitavasti, mikä on ollut omiaan vauhdittamaan hänen näyttävää urakehitystään. Hän lukeutui jo Rinteen lähipiiriin ja oli ensimmäisiä demariministereitä, jotka ilmoittautuivat julkisesti Marinin taakse pääministerin paikan vapauduttua. Marinille Skinnari on sittemminkin ollut niin lojaali, että pääministerin on kerrottu luonnehtineen entistä lahtelaisjääkiekkoilijaa "luottopakikseen".

Lahtelaista sävyä saatiin myös keittiön kautta.

Marinin kiireet pääministerinä takaavat, että valtaa riittää puolueen sisällä jaettavaksi tavallista runsaammin myös varapuheenjohtajille. Eikä Skinnarin tarvinne ensimmäisenä pelätä salkkunsa puolesta, vaikka Marin joskus edeltäjiensä tavoin tuntisi poltetta kierrättää ministereitään. Näistä lähtökohdista on helppo todeta, että Skinnarin asema SDP:n puheenjohtajistossa ja sitä kautta myös ministeriryhmässä lujittui entisestään puoluekokouksessa.

Valtiovallan toistuvasti kaltoin kohtelemalle Päijät-Hämeelle on tärkeää, että maakunnalla pysyy edustus päähallituspuolueen terävimmässä päässä ja maan hallituksessa nyt, kun sinne on sellainen harvinaisuus vaihteeksi löytynyt. Tosin kuluvalla hallituskaudella on saatu toistaiseksi vasta vähän näyttöjä siitä, että Päijät-Hämeelle olisi ollut tästä isompaa konkreettista hyötyä, mutta kulissien takana on toivottavasti tapahtunut enemmän kuin miltä asia on julkisuudessa vaikuttanut.

Lahtelaista sävyä SDP:n johtoon saatiin myös keittiön kautta, kolmanneksi varapuheenjohtajaksi nousseen Matias Mäkysen myötä. Toki Mäkynen on Vaasan vaalipiirin kansanedustaja ja pohjalaiset pitävät häntä omanaan. Perheen koti on kuitenkin Lahdessa ja vaimo Maria Mäkynen Lahden kuntapolitiikan nousevia tähtiä. Siten Skinnari ei jää ainoaksi demarijohtajaksi, jolle Lahden ja Päijät-Hämeen arki vahvuuksineen ja ongelmineen on tullut tutuksi. Nähtäväksi jää, paljonko siitä on maakunnalle hyötyä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.