Lukijalta: Pormestarimalli täytyy vetää taloustalkoissa punakynällä yli

Seppo Koskinen

Keisarin uudet vaatteet, tämä vanha kansansatu tuli mieleeni kaupunginvaltuuston seminaarissa, kun aiheena oli johtamisjärjestelmän muutos ja sitä kautta pormestarimalliin siirtyminen seuraavien kuntavaalien jälkeen.

Tuota koko hanketta pidän johtavien paikallispoliitikkojen häikäilemättömänä kärkihankkeena ja oman poliittisen työpaikan luomisena. Mitään perusteltua tarvetta siihen ei ole, eikä kukaan ole koskaan pystynyt kertomaan, millä tavoin se hallintomalli hyödyntää kaupunkilaista, joka tuon kaiken maksaa.

Ei johtamistoimikunnan esityksessäkään perustelua näkynyt, eikä siinä mainittu veronmaksajaa tai kaupunkilaista. Siis poliittisen eliitin himmelintekotalkoot, joissa kolmelle halutaan työpaikka vailla mitään vaativuustasoa ja ykköspormestarille vielä erityisavustaja.

Tätäkö on päivän politiikka ja sen taso tässä taloustilanteessa, jossa on 59 miljoonan alijäämä? Nyt ei ole aikaa leikkiä titteleillä, vaan kaikki tarmo pitää suunnata siihen, että työllisyysaste saadaan nousuun, yritykset sijoittuvat alueelle ja taloutemme kurssi oikenee.

Se vaatii jokaiselta mukana olijalta raakaa työtä ja pyyteetöntä intoa. On aika lopettaa puheet uskomuksista, joita on vuosia toistettu; saatiin moottoritie Helsinkiin, oikorata ja nyt eteläinen kehätie, lisäksi vielä yliopiston liitännäinen.

Kukaan ei ole kertonut, miten hallintomalli hyödyntää kaupunkilaista, joka tuon kaiken maksaa.

Eivät ne yksin auta, ne ovat välineitä, joita pitää osata hyödyntää. Kilpailu on kovaa, ja parhaiten pärjäävät ne, joiden "joukkue" on parhaassa iskussa. Piiritason toimijat jäävät omaan kastiinsa.

Alkuun palatakseni, jos meillä päättäjämme käyttävät aikansa omien intressiensä vahvistamiseen, käy kuten siinä sadussa; joku tai useampi kaupunkilainen toteaa, ettei keisarilla ole vaatteita ollenkaan.

Vallan kulissi on katoavaa, mutta sen keinotekoinen ylläpito voi viedä vaatteet ja muutakin niiltä, jotka noita kulisseja kustantavat. Viisainta, mitä nyt voi tehdä, on pyyhkäistä pormestarimalli taloustalkoissa punakynällä yli. Kansa kiittää.

Kirjoittaja on varavaltuutettu (sd.) Lahdesta.

Lahteen nykymalli vai pormestarimalli?

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut