Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Markus Pirttijoen Esalainen Putka- ja kiusaamisvideo toivat uutiset lähemmäksi ja herättivät kysymyksiä

Olen tällä viikolla joutunut todistamaan kahta kuvottavaa tilannetta ikään kuin silminnäkijänä. Toisessa mies kannetaan putkan patjalle, jossa häntä käsitellään varsin kovakouraisesti. Toisessa poika pakotetaan nuolemaan toisen pojan kenkää.

Vaikka tapaukset ovat erilaisia, niissä on myös samankaltaisia elementtejä. Yksi vastaan muut, joista osa käyttäytyy väkivaltaisesti ja muut katsovat taustalla puuttumatta tilanteeseen. Yhteistä on sekin, että viranomaiset eivät halua, että näitä videoita esitettäisiin. Perusteluna uhrin suojeleminen ja oikeusturva.

Nykyaikana videoiden kuvaamista ja jakamista on mahdoton estää. Emme elä diktatuurissa. Hyvä niin, koska tilanteiden näkeminen vie pelitilaa jossittelulta ja huhuilta.

Putkan tapahtumista on tällä viikolla istuttu käräjiä Lahdessa. Yksi poliisi ja kaksi putkan vartijaa ovat syytteessä törkeästä pahoinpitelystä. Todisteena ovat valvontakameravideot, jossa kolme poliisia kantaa käsistä ja jaloista kahlitun miehen putkan lattialle seitsemän muun poliisin seuratessa perässä kuin saattojoukkona. Miestä käsitellään kovakouraisesti ja hänet todetaan hengettömäksi, mutta elvytyksen ansiosta mies palaa elävien kirjoihin

En ole putkatoiminnan asiantuntija enkä pysty arvioimaan, oliko voimankäyttö asiallista.

Epäillyn putkapahoinpitelyn käsittely jatkui Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa todistajien kuulemisella - videotallenteella poliisin nähdään heilauttavan kättään rajusti kohti uhrin vartaloa, katso kooste videosta

Videosta tuli kuitenkin mieleen toinen tilanne, jossa poliisi painoi tummaihoisen miehen maahan ja painoi tätä polvellaan kaulasta niin pitkään, että mies kuoli. Tunnettu tapaus Yhdysvalloista, joka synnytti black lives matters -kansanliikkeen maailmanlaajuisesti. USA:ssa on ollut useita tapauksia, joissa poliisi on käyttänyt turhan voimakkaita otteita juuri tummaihoisia kohtaan. Motiiviksi on nimetty rasismi. Lahden tapauksen näkeminen herätti kysymyksen, onko meilläkin tätä?

No ei ole. Videolta näki, että kaikki osapuolet olivat vaaleaihoisia. Black lives matter -liikettä pidettiin joissakin kommenteissa syynä myös Lahden torin tapahtumiin, koska nuorisossa näytti olevan myös tummaihoisia ja uhri oli vaaleaihoinen. Vastaisku?

Enpä usko. Kenkäänsä nuorelle tarjonnut oli vaaleaihoinen. Taisivat olla ihan muut syyt taustalla.

Lahdessa tapahtunutta alaikäisen kiusaamista tutkitaan pakottamisena ja laittomana uhkauksena

Alaikäiseen kohdistunutta kiusaamista videoitiin Lahdessa – poliisi pyytää vihjeitä tapauksesta

Putkamiehen kohtelua on käsitelty törkeänä pahoinpitelynä, torin kiusaamisessa puolestaan epäillään pakottamista ja laitonta uhkausta. Rikosnimike voisi olla kovempikin. Kiusaamisesta voi jäädä elinikäiset jäljet. Erona perinteiseen pahoinpitelyyn niiden jäljet eivät näy ulospäin.

Kiusattu voi selvitä eteenpäin ja jopa nauttia elämästään. Kaikki eivät kuitenkaan selviä yhtä hyvin. Kiusaaminen voi johtaa pysyviin traumoihin. Joskus uhri elää niiden kanssa itsekseen, joskus hän purkaa sen myös muihin. Niillä on sitten omat rikosnimikkeensä ja uutisotsikkonsa.

Torin kiusaamistilanteesta tuli olo, että kyseessä on pahoinpitely. Molemmissa tapauksissa olisi syytä pohtia myös muiden osallisten syyllisyyttä. Miksi kukaan ei estä tapahtumaa?

Ilman videoita nämäkin tapahtumat olisivat olleet vain uutisia uutisten joukossa. Nyt niihin suhtautui paljon syvällisemmin ja näkemällä koettu sekä herätti kysymyksiä että antoi joitakin vastauksiakin.

ESS:n päätoimittaja markus.pirttijoki@ess.fi