Lukijalta: Säästöille kertyy aina hinta, sekä rahallinen että inhimillinen

Aamun lehteä ( Etelä-Suomen Sanomat 21.8.2020) lukiessani eteen tuli otsikko Leikkauslistalla opetus, kulttuuri ja liikunta. Kouluista säästöjä haetaan hankintamäärärahoja pienentämällä ja ryhmäkokoja suurentamalla. Ryhmäkokojen suurentaminen on erityinen huolenaihe minulle äitinä.

Lapseni koulupolku on nyt kestänyt seitsemän vuotta, kahdeksas on alkamassa. Alakoulu oli meille hyvin vaikeaa aikaa. Ensimmäisinä vuosina lapseni oppimisessa havaittiin haasteita. Tarkempiin tutkimuksiinkin pääsimme erikoissairaanhoitoon mutkien kautta.

Lapseni sai diagnoosin, joka vaikuttaa oppimiseen, mutta ei estä sitä. Meille vanhemmille annettiin ohjausta sekä keinoja oppimisen tukemiseen. Useita verkostopalavereja käytiin sairaalan ja koulun henkilöstön kanssa, kuinka tätä lasta tulisi tukea. Erikoissairaanhoidon käynnit ja tuki eivät varmasti olleet kovin halpoja.

Apu ja tuki koulussa toimivat kuitenkin hyvin vaihtelevasti. Suurin haaste alakoulun aikana olivat suuret opetusryhmät ja niiden myötä täysin riittämätön tuki.

Tuen puute johti vahvaan alisuoriutumiseen, ahdistumiseen ja suorastaan kouluinhoon. Poissaoloja kasaantui ja ahdistus lisääntyi. Äitinä huoleni oli suuri. Koko alakoulun ajan tein itse osa-aika töitä, jotta pystyin edes jollakin tavalla lastani auttamaan.

Suurin haaste alakoulussa olivat suuret opetusryhmät ja niiden myötä täysin riittämätön tuki.

Ensimmäinen vuosi yläkoulussa oli mahtava. Opetusryhmät olivat suhteellisen pieniä, tarvittaessa (kielet) hyvinkin pieniä. Lapseni tarpeita on pystytty ottamaan huomioon ja se näkyi oppimisessa ja koulussa viihtymisessä.

Turhia poissaoloja ei ole ollut. Numerot ovat nousseet valtavasti ja luottamus omiin mahdollisuuksiin kasvanut. Suunnitelmissa siintää haku tavalliseen ammattikouluun ja sieltä työelämään.

Mikäli nyt nämä sopivan kokoiset ryhmät vaihtuvat suurempiin ja tarvittava tuki heikkenee, on tilanne taas aivan toinen. Valmiiksi olen jo taisteluasemissa.

Äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu