Pääkirjoitus: Pormestarista yhä ristivetoa Lahdessa, mutta päätöstä tuskin pyörretään, eikä pidäkään

Pormestarimalli puhutti Lahden valtuustoa taas viime viikolla, vaikka päätös siihen siirtymisestä tehtiin jo pari vuotta sitten. Vili Uuskallio

Kevään kuntavaalit lähestyvät ja puolueet ovat jo ehtineet nimetä osan ehdokkaistaankin, mutta Lahden valtuustoryhmissä on yhä ristivetoa siitä, kuinka näkyvästi niistä tulee myös Lahden ensimmäiset pormestarivaalit. Vai tuleeko lainkaan?

Valtuusto toki päätti jo pari vuotta sitten siirtyä pormestarimalliin vuoden 2021 vaalien jälkeen. Kaupunginjohtajan korvaa silloin valtuutettujen keskuudesta nimettävä pormestari kaksine apulaispormestareineen.

SDP ja kokoomus aikovat kertoa pormestariehdokkaansa ennen ensi kevään kuntavaaleja – "En ymmärrä, miten edes voisi olla toisin"

Päätös syntyi selvin lukemin 47–17, mutta pulina ei siihen loppunut. Tämä kuultiin taas viime viikolla valtuuston seminaarissa, jossa vanhat vastustajat olivat äänessä parin uuden vahvistuksen kera. Lisäpontta he ovat saaneet rajusti heikentyneistä talousluvuista olkoonkin, että pormestareista koituva kustannuslisä on vain pisara valtameressä, jos sitä vertaa talouteen paisuneeseen liki 60 miljoonan euron aukkoon.

Vastarinta on äänekästä ja näkyvää, mutta se tuskin johtaa mihinkään. Suuri enemmistö seisoo ratkaisunsa takana, vaikka sekään tuskin kuvittelee, että pormestari ratkaisisi kaikki johtamisongelmat kertaheitolla. Enemmistö ei ymmärrettävästi halua pyörtää perusteellisesti valmisteltua uutta johtamismallia ennen kuin sitä on päästy edes kokeilemaan.

Eivät kannattajatkaan täysin yksituumaisia ole. Puolueita jakaa yhä näkemys siitä, tulisiko niiden nimetä pormestariehdokkaansa jo ennen vaaleja vai vasta niiden jälkeen.

Pormestarimallin on perusteltu vahvistavan demokratiaa tarjotessaan äänestäjille mahdollisuuden vaikuttaa siihen, keitä poliittisiin johtotehtäviin valitaan. Parhaiten tämä toteutuisi, jos äänestäjillä olisi varma tieto siitä, kuka ehdokkaista on minkin puolueen todellinen pormestariehdokas. Moni puolue kuitenkin arkailee tätä pelätessään vaalien muuttuvan silloin pelkiksi pormestarivaaleiksi, jotka jättävät varjoonsa kaikki muut tärkeät kysymykset.

Moni puolue arkailee ehdokkaan nimeämistä.

Huoli ei tuulesta temmattu, jos muistaa, mitä Helsingissä viimeksi tapahtui. Lahdessa huolta höystävät puolueiden ilmeiset vaikeudet löytää ehdokkaita, joissa yhdistyy tehtävän edellyttämä pätevyys ja runsaan äänisaaliin edellyttämä valovoimaisuus. Sellaisia ei Lahdessa istu yhtä monella oksalla kuin Helsingissä.

Äänestäjän kannalta vähimmäisvaatimus on, että pormestari nimetään niiden valtuutettujen joukosta, jotka etukäteen ovat ilmaisseet valmiutensa tehtävään. Jos vaaleihin mennään täysin sammutetuin lyhdyin, jätetään varjoon yksi pormestarimallin keskeisimmistä perusteista: äänestäjien mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuka johtaa Lahtea seuraavat neljä vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu