Pääkirjoitus: Kurimus alkaa konkretisoitua Lahdessa

Lahden talous on syvässä kurimuksessa. Asia tuskin on yllätys, mutta silti tällä viikolla julkistetut madonluvut ovat hätkähdyttävät. Kaupungin taloudessa on ensi vuodelle noin 59 miljoonan euron suuruinen vaje. Summa vastaa noin seitsemää prosenttia vuotuisista toimintamenoista.

Leikkauslistalla päivähoito, opetus, kulttuuri ja liikunta – Lahden hakemat säästöt vaikuttavat lähes kaikkiin kaupunkilaisiin

Jo valtuustoseminaarissa yhtenä säästökeinona tuotiin esiin investointien leikkaaminen. Lisämakua konkreettisista leikkauskohteista saatiin torstaina, kun sivistyspalveluiden mahdollisia säästökohteita julkistettiin. Tavoitellut 12,9 miljoonan säästöt vaikuttaisivat lähes jokaisen lahtelaisen elämään, kipeimmin vaikutukset näkyisivät todennäköisesti lapsiperheiden arjessa.

Äkkiseltään lapsiin ja nuoriin kohdistuvat säästöt tuntuvat lyhytnäköisiltä. Eikö 1990-luvun laman säästöistä ole otettu mitään opiksi? Tilanteen hankaluus avautuu vilkaisemalla Lahden talousarviota. Kaupungin menoista noin 79 prosenttia on sosiaali- ja terveyspalvelujen ostoja hyvinvointiyhtymästä tai sivistyksen palvelualueen menoja. Hyvinvointiyhtymän menoihin Lahti voi vaikuttaa vain välillisesti, eivätkä ikääntyvän ja sairastavan väestön menot ole ainakaan vähenemässä. Jäljelle jää siis suurimpana menoeränä sivistyksen palvelualue.

Lahtelaiset ansaitsevat parhaat ja toimivimmat mahdolliset palvelut.

Karsimisen vastinvoima on tulojen lisääminen. Valitettavasti korkean työttömyyden, vähenevän ja vanhenevan väestön sekä koronaviruksen takia verotulojen kasvu ilman korotuksia näyttää vaikeasti toteutettavalta tavoitteelta.

Vaikka veronkorotuksiin on syytä suhtautua perusteellisella harkinnalla, lienee vallitsevassa tilanteessa korotusten täydellinen välttäminen utopiaa.

Samalla harkinnalla tulee suhtautua myös omaisuuden myyntiin. Tätäkään mahdollisuutta ei tule kuitenkaan sulkea pois. Aiemmin tänä vuonna tehtiin poliittinen linjaus siitä, ettei Lahti Energiasta haluta myydä vähemmistöosuutta. Linjauksella lienee selvästi synkentyneestä taloustilanteesta huolimatta edelleen poliitikkojen enemmistön tuki.

Lahden taloudessa jättimäinen aukko, sopeutustarve kasvoi 59 miljoonaan euroon

Vaikeuksista huolimatta Lahdessa ei voi vaipua toivottomuuteen. Uutta on kehitettävä ja tulevaisuuteen varauduttava. Kehittämiseltäkin tulee kuitenkin vaatia tulosvastuuta ja riittävää kuntalaisten hyväksyntää. Mitä kehitetään ja kenelle? Millaisia tuloksia kehittämisellä saadaan aikaan?

Vaikka rakenteiden uudistamisessa säästöt syntyvät usein pienistä puroista, on myös kunnan toimintaa arvioitava koko ajan kriittisesti. Lahtelaiset ansaitsevat parhaat ja toimivimmat mahdolliset palvelut. Niiden tuottamisessa ainakaan poliittinen ideologia ei saisi olla esteenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu