Anne Honkasen Esalainen: "Maaseudun mesenaattien" tapahtumat ovat hyvä lisä kulttuuritarjontaan – isoja toimijoita ne eivät kuitenkaan voi millään korvata

Anne Honkanen

Koronakesänä mielenkiinto on kohdistunut pieniin kulttuuritoimijoihin, jotka ovat järjestäneet pikkuisia kulttuuritapahtumia eri puolilla maakuntaa.

Aika usein tapahtumat on pidetty maaseudulla, jopa oman kodin pihapiirissä. Ne on saatettu myös rahoittaa järjestäjän omasta rahapussista.

Orimattilassa maanviljelijä Aleksis Kyrö on antanut maneesinsa sirkusryhmän käyttöön. Koronakesänä sirkusesityksistä tuli niin suosittuja, että sirkusryhmä Arctic Ensemblen piti järjestää lisää esityksiä.

Asikkalassa oli tarjolla kuvataiteita ja konsertteja. Sakari ja Päivi Hägg järjestivät konserttisarjan Häggin Eläintäyttämön museon pihalla, kun museo on ollut kesällä suljettuna. Nahilankulman navettagalleriassa Urajärvellä oli tänäkin kesällä esillä kuvataidetta.

Näiden esimerkkien lisäksi maakunnassa oli paljon muitakin pieniä toimijoita, jotka järjestivät tapahtumia, kun suuret eivät siihen pystyneet.

Suuria yli 500 hengen tilaisuuksia on saanut järjestää vasta elokuun alusta lähtien. Pienten toimijoiden tapahtumat ovat mahtuneet tuon rajan alle.

Maalla järjestetyissä pienissä tapahtumissa on ollut niihin osallistuneiden mukaan aivan mahtava meininki. Itse en valitettavasti ole päässyt käymään niissä monessakaan muuten kuin etukäteen lehti- ja nettijuttua tekemässä.

Yksi syy siihen on ollut autottomuudessa, sillä näihin tapahtumiin ei välttämättä pääse julkisille kulkuneuvoilla – ainakaan kovin hyvin. Toinen syy on, että olen riskiryhmäläisen läheisenä välttänyt yhä edelleen muita kuin välttämättömiä menoja. Raskaaksi se on kyllä alkanut käymään tällaiselle ambivertillekin kulttuurin nautiskelijalle.

Pienet maaseudun tapahtumien järjestäjät voi myös nähdä jonkinlaisina kulttuurin mesenaatteina. En osaa sanoa, onko maaseudun mesenaateissa eväitä ilmiöksi asti, mutta minulta he saavat kannatusta. Jos jollain on halua mesenoida kulttuuria, niin se on vain hyvä asia. Maaseudun tapahtumat ovat myös arvokas lisä kulttuuritarjontaan.

Monilla pienistä tapahtumista on jo pitkiä perinteitä. Mukana on myös tapahtumia, jotka järjestettiin, jotta tekijöillä olisi työmahdollisuuksia ja meillä muilla katsottavaa tai kuunneltavaa.

Pienistä toimijoista ei kuitenkaan ole isojen toimijoiden korvaajiksi. Siksi on mukavaa, että isot kunnalliset toimijat, orkesteri ja teatteri, käynnistelevät syyskauttaan.

Lahtelainen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö (kok.) tosin kysyi Lahden valtuustoseminaarissa keskiviikkona, tarvitseeko Lahti teatteria ja muita kuin pääkirjaston. Jos Niinistö kaipaa oikeasti kysymykseensä vastausta, niin vastataan nyt sitten: tarvitsee.

Kaupunginteatterin menot ovat esimerkiksi vain pieni siivu kaupungin budjetista eikä teatterin lakkauttaminen riittäisi paikkaamaan kaupungin ensi vuoden noin 60 miljoonan euron budjettiaukkoa millään. Luulisi, että pitkään politiikassa ollut valtuutettukin tämän tietäisi.

Populistiset heitot vievät keskustelun väärille raiteille, kun poliitikkojen pitäisi oikeasti keskittyä siihen, millaisin keinoin aukkoa täytetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu