Pääkirjoitus: Loputkin langat SDP:ssä Marinin käsiin

Sanna Marin on johtanut yhdeksän kuukautta maan hallitusta mutta ei SDP:tä. Puoluekokous korjaa asetelman viikonloppuna. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Päähallituspuolue SDP nimeää sunnuntaina uudeksi puheenjohtajakseen nykyisen varapuheenjohtajansa, pääministeri Sanna Marinin. Kyse on pitkälti muodollisuudesta eikä vain siksi, ettei Marinille ole ilmaantunut Tampereella pidettävään puoluekokoukseen haastajia.

Henkisesti Marin on mielletty SDP:n johtajaksi siitä lähtien, kun hän viime joulukuussa korvasi nykyisen puheenjohtajan Antti Rinteen maan hallituksen johdossa. Siitä pitäen moni valistunutkin kansalainen on joutunut usein muistuttamaan itseään, että Marin peri Rinteeltä ensi vaiheessa ainoastaan pääministerin salkun eikä vielä puheenjohtajan nuijaa.

Toki siitä päivästä lähtien, kun pääministeriä vaihdettiin, SDP:ssä tehtiin selväksi, että Rinne tekee Marinille tilaa myös puheenjohtajana heti seuraavassa sääntömääräisessä puoluekokouksessa. Se oli määrä pitää jo kesäkuussa, mutta koronaepidemia sotki aikataulun. Nyt tilaisuus kyetään vihdoin järjestämään vallitsevien rajoitusten tiukoissa puitteissa, minkä ansiosta Marin saa SDP:ssä vihdoin loputkin langat käsiinsä. Se tuo lisää vastuuta mutta helpottanee elämää pääministerinä.

Rinteen kuusivuotinen kausi sujui pääosin ohdakkeisesti sekä puolueen että hänen itsensä kannalta. Vaalitappiot seurasivat pitkään toisiaan, ja lopussa odotti todellinen antikliimaksi hallituskumppani keskustan savustettua Rinteen pois pääministerin tuolilta.

Siinä välissä Rinne onnistui kuitenkin tekemään sen, mihin kukaan hänen edeltäjistään ei ollut kyennyt sitten Paavo Lipposen: johdatti demarit vaalivoittoon ja päähallituspuolueeksi. Toki voitto tuli vain rimaa hipoen, mutta se riitti, ja oli sitä paitsi kova suoritus mieheltä, joka vain vähän aiemmin oli taistellut tehohoidossa elämästään.

Arki koittaa nopeasti.

SDP sai kiittää menestyksestään myös Marinia. Hän puhalsi puolueen vaalikampanjan hyvään vauhtiin tuuratessaan Rinnettä tämän sairausloman aikana. Näyttö oli niin vankka, että se tasoitti osaltaan Marinin tietä pääministeriksi ja puheenjohtajaksi.

Marinin kausi alkaa SDP:ssä näennäisen valoisassa tilanteessa. Puolue on jo pitkään edennyt selvässä gallup-johdossa, kiitos Marinin vakuuttavien otteiden hallituksen ruorissa koronakriisin pyörteissä.

Arki koittaa kuitenkin nopeasti. Korona ei ole vielä voitettu kanta. Pian on edessä budjettiriihi, joka koettelee jo nyt hallituspuolueiden keskinäisiä välejä. Ja keväällä pidetään kuntavaalit. Niissä Marinille tarjoutuu tilaisuus johdattaa demarit myös suurimmaksi kuntapuolueeksi. Ennuste on lupaava mutta haaste kova, koska myös demarijohtoisissa kunnissa on vaalivuoden edellä tehtävä ikäviä mutta välttämättömiä talouspäätöksiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.