Lukijalta: Eläimiä ei saa jättää heitteille, ihminen voidaan

Hätähuuto veljen puolesta

Veljeni on sairastunut vaikeaan sairauteen, joka vaikuttaa tasapainoon. Sen lisäksi hänellä on Alzheimer. Omaa perhettä ei ole. Meitä sisaria on kaksi: toinen on itse sairas, toinen asuu eri paikkakunnalla.

Veljeni asuu omassa kaksiossaan. Kotihoito käy kahdesti päivässä, ja ruoka tuodaan kotiin. On vain yksi mutta: kukaan ei huolehdi, että hän pääsee kaatumatta siirtymään ruokapöydän ääreen ja sieltä takaisin sohvalle.

Hän on kaatunut usein ja joutunut painamaan ranneketta saadakseen apua. Hän on kovin peloissaan, ahdistunut ja hätääntyy helposti, kun jalat eivät kanna. Meidän sisarusten mielestä veljemme on ehdottomasti palveluasumisen tarpeessa.

Olin yhteydessä sosiaalitoimeen ja keskustelin ystävällisen henkilön kanssa saadakseni asioihin vauhtia. Mitään ei tapahtunut, sillä henkilö, jolle asian hoitaminen olisi kuulunut, oli lomalla.

Kerran veljeni soitti hätänumeroon, koska ei saanut apua rannekkeen kautta. Hätänumerosta paikalle lähetettiin poliisi, joka soitti minulle, koska veljelläni oli itsetuhoisia ajatuksia. He antoivat yhteystietoni sosiaalitoimeen, josta ei kuitenkaan otettu yhteyttä.

En syytä ketään yksittäistä henkilöä. Kaikki ihmiset, joihin olin yhteydessä, olivat hyvin ystävällisiä. Vika on järjestelmässä ja siinä asenteessa, että ihminen on pelkkä ruumis. Riittää, että ruoka tulee ja joku ehkä auttaa peseytymisessä kerran viikossa.

Vika on järjestelmässä ja siinä asenteessa, että ihminen on pelkkä ruumis.

Riittääkö tämä kuitenkaan ihmiselle, joka makaa yksin lähes liikkumatta sohvan tai sängyn pohjalla ja pelkää seuraavaa kaatumista? Hänen sisarenaan olen kuullut ja ymmärtänyt hänen hätänsä, mutta en osaa enää tehdä mitään auttaakseni häntä.

Ihmetystä herättää, että kaupungin sosiaalitoimessa ei sijaisteta sitä, joka on lomalla, ja asiat seisovat sen takia. Eläimiä ei saa jättää heitteille, siitä rangaistaan. Sen sijaan ihminen voidaan jättää oman onnensa nojaan.

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu