Lukijalta: Kimolan kanava matkailun aallonharjalla

Paavo Manninen

Elinvoimaisen matkailun lähtökohdat ovat kiinnostavien kohteiden hyvä suunnittelu ja rakentaminen vuosikymmeniksi ja jopa vuosisadoiksi eteenpäin.

Maan parhaita esimerkkejä vanhojen rakennuskohteiden hyödyntämisestä kestävässä matkailussa ovat muun muassa useat maa- ja merilinnoitukset niin rannikolla kuin sisämaassakin sekä ainutlaatuiset Suomen jokia ja järviä yhdistävät sisävesikanavat.

Kymijoella äskettäin avattu Kimolan uudistettu kanava antaa pienuudestaan huolimatta hyvät lähtökohdat kehittää Kymenlaakson ja Päijänteen alueen matkailua. Esimerkiksi Kouvola, Pielavesi, Viitasaari, Jyväskylä, Lahti ja Heinola ovat nyt venematkan päässä toisistaan.

Toivottavasti Kymenlaaksossa osataan tarttua tähän tilaisuuteen ja lopetetaan rutina kanavakustannuksista. Olen itse veneetön, mutta pääsin äskettäin ystävien kanssa nauttimaan veneilyn vapaudesta Heinolasta alas Kymijokea Kouvolan Voikkaalle asti ja takaisin.

Palveluja ollaan venereitin varrella vasta kehittämässä, mutta jo nyt kaunis luonto peltoineen, metsineen ja kallioineen antavat rauhoittavaa vastapainoa etelän ruuhkarannoille. Ainutlaatuinen kalliotunneli kerää jokaisen sulutuksen aikana rannat täyteen katsojia. Voikkaan Virtakiveen ollaan rakentamassa sisävesien komeimpiin kuuluvaa vierasvenesatamaa.

1700-luvulla oli suuri vahinko, että Kymijoen sijainti rajajokena kaatoi hienon kanavointisuunnitelman vesitiestä Päijänteeltä Kotkan kautta merelle. Nyt uusi kanava yhdistää kuitenkin valmiin kanootti- ja pienvenereitin Kouvolasta Luumäen ja Lappeenrannan kautta Saimaalle.

Palveluja venereitin varrella vasta kehitetään, mutta jo nyt kaunis luonto antaa rauhoittavaa vastapainoa etelän ruuhkarannoille.

Tulevaisuudessa sisävesillä nähdään entistä useammin sähköveneitä, ja ympäristökin säilyy puhtaampana. Puhtaat vedet houkuttelevat ulkomaisia matkailijoita entistä enemmän Suomeen. Koronan vuoksi kotimaan matkailu on jo muutenkin kasvussa.

Kirjoittaja on veneetön matkailija Haminasta.

Kommentoi