Pääkirjoitus: Koronavirustestauksen ongelmat pitää ratkaista pikaisesti

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on otettu viime aikoina jopa kolmisensataa koronavirustestiä päivässä. Mirja Hussain

Kesälomien jälkeisen arjen käynnistyessä on eri puolilta maata kuulunut huolestuttavia uutisia koronavirustestien ongelmista. Koronatesteihin pääsyä on pahimmillaan pitänyt odottaa useita päiviä. Kun itse testin jälkeen myös testituloksen valmistuminen on viivästynyt, on testissä käyminen ja vastauksen saaminen yli viikon kestävä suoritus.

Yksi selitys koronavirustestauksen jumiutumiselle ovat tietysti kasvaneet testimäärät. Esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä testejä on otettu nyt enimmillään kolmisensataa vuorokaudessa, mikä on noin kolminkertaisesti kevään testimääriin verrattuna. Kun lisäksi Päijät-Hämeessä on kärsitty puhelinpalvelun teknisistä ongelmista ja testejä analysoivan Fimlabin ongelmista, on merkittävästi kasvanut testausviive ymmärrettävästi kiristänyt monen päijäthämäläisen hermoja.

Kasvaneita testimääriä selittää THL:n tällä hetkellä voimassa oleva ohjeistus, jonka mukaan edes lievästi nuhaistakaan lasta ei tule viedä päiväkotiin tai päästää kouluun Myös koronavirustestiin on ohjeiden mukaan suositeltavaa hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä.

Ylen mukaan (13.8.) toissa viikolla päijäthämäläistenkin koronavirusnäytteitä analysoivassa Fimlabissa joka neljäs analysoitu näyte kuului alle 10-vuotiaalle. Ikäryhmässä testejä otetaan moninkertaisesti enemmän kuin keväällä. Vaikka alle 10-vuotiaiden koronavirustestejä tehdään paljon, on positiivisia testituloksia ikäryhmässä äärimmäisen vähän.

Voimassa olevan ohjeistuksen tausta-ajatus on ymmärrettävä ja perusteltu. Koronavirustartuntojen määrä on Euroopassa ja Suomessakin kasvussa, ja ahkera testaaminen on yksi tapa ehkäistä taudin leviämistä.

Lapsia koskevalla tiukalla ohjeistuksella ja runsaalla testauksella pyritään puolestaan viimeiseen saakka ehkäisemään sitä, ettei oppilaitoksissa ja päiväkodeissa tarvitsisi etenkään nuorimpien kohdalla siirtyä etäopetukseen. Hämmentävältä tuntuu kuitenkin se, ettei valtakunnallista testausstrategiaa laadittaessa olisi kyetty ennakoimaan sitä, että pienet lapset sairastavat 4–5 kertaa enemmän infektioita kuin aikuiset (HS 17.8.).

Joka tapauksessa tämänhetkinen tilanne asettaa erityisesti monet lapsiperheet kohtuuttoman hankalaan asemaan. Myös yrityksille tilanne voi olla erittäin hankala, jos lasten huoltajien pitää jonotella lasten kanssa testeihin ja olla jatkuvasti karanteenissa tai etätöissä. Eikä syksyn flunssakausi ole edes kunnolla vielä alkanut. Siksi koronavirustestauksen ongelmat ja viiveet tulee pikimmiten ratkaista. Hallitus on luvannut tietoa uusitusta testausstrategiasta tällä viikolla. On syytä toivoa, että korjaustoimenpiteet ovat nopeita ja tehokkaita.

Fimlabissa joka neljäs analysoitu näyte kuului alle 10-vuotiaalle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut