Lukijalta: Suomen valtion saatava omansa pois aivovuodosta

Henrik Carlberg

Maastapoistumisverolla on poistujien kohdalla seuraavat perusteet: he ovat saaneet käytännöllisesti verovaroin maksetun peruskoulun ja lukion, monet ovat käyneet melkein ilmaiseksi verovaroin Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston tai vastaavan, myös verovaroin.

Tästä tulee sievoinen summa. Jos tämä aivovuoto jatkuu ja kiihtyy, Suomen valtion on saatava jonkinlainen korvaus heidän koulutuksestaan.

Vanhassa Neuvostoliitossa sai muuttaa pois, mutta ensin oli maksettava koulutusmaksut, eli käytännössä kukaan ei voinut muuttaa. Otetaan nyt esimerkiksi lääkäri, joka erikoistuu. Hänen koulutuksensa maksaa valtioille maltaita. Vähin, mitä valtio odottaa, on, että hän ainakin 5–10 vuotta palvelee lääkärinä Suomessa.

Kuitenkin hänelle tehdään herkullisia rahallisia tarjouksia, parempia tutkimusmahdollisuuksia ynnä muuta esimerkiksi Yhdysvalloista. Eikö ole kohtuus, että tämä tuleva miljonäärilääkäri maksaa Suomen valtiolle koulutuksestaan? Mielestäni jokin "vero" on liian pieni.

Jos lähdet heti valmistuttuasi tienaamaan Jenkkeihin, maksat vaikka ajan myötä koulutuksen, jonka sait Suomessa. Se on kuitenkin pieni penni näille lääkäreille tai diplomi-insinööreille siitä, mitä he saavat Yhdysvalloissa.

Jos lähdet heti valmistuttuasi tienaamaan Jenkkeihin, maksat vaikka ajan myötä koulutuksen, jonka sait Suomessa.

Mikään ei ole ilmaista Suomessa, kaikki maksaa, ja jos et hyödytä kotimaatasi, maksat myös koulutuslaskun. Ulkomaalaisten, jotka opiskelevat Suomessa, on maksettava täysi maksu opinnoista, ei mitään suomalaisille tarkoitettua lukukausimaksua.

On aivan eri asia, jos nuori lähtee heti lukion jälkeen Harvardiin, Princetoniin tai Yaleen opiskelemaan ja maksaa niiden opintomaksut, jotka ovat kymmeniätuhansia. Häneltä ei voi vaati korvauksia muusta kuin peruskoulusta ja lukiosta. Tylyä tekstiä, mutta Suomenkin on saatava omansa takaisin.

Kirjoittaja on valtiotieteen maisteri Hämeenlinnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu