Asikkalan väistyvä kunnanjohtaja Juri Nieminen vastineessaan: "Naama kuluu, kun vie läpi vaikeita asioita"

Hyvä ESS päätoimittaja. Pääkirjoituksessa 2.2.2016 on virheellisiä väittämiä, jotka haluan tällä vastineella oikaista.

Väite 1: Puppua, ettei kunnassa tarvittaisi enää muutosjohtajaa.

Vastaus: Muutoksia on aina, mutta Asikkalan tarpeet johtajaprofiilissa eivät lähivuosina painotu muutos- tai talousosaamiseen, koska niissä tavoitteet on saavutettu. Asikkala on muuttunut kriisikunnasta vakaan talouden kunnaksi, organisaatiorakenne on madallettu, elinkeinopolitiikan välineistö on uudistettu tuloksellisesti. Ei yrityskään pidä saneerausjohtajaa, jos ei ole enää saneerattavaa.

Väite 2: Kunnanjohtajan omapäinen tyyli valmistella päätöksiä esimiesten selän takana.

Vastaus: Isoista asioista on keskusteltu kunnanhallituksessa ennen asian tuomista päätöksentekoon. Kahdenkeskisiä keskusteluja on käyty erikseen hallituksen puheenjohtajan kanssa. Päättäjien erimielisyys kuuluu demokratiaan, yksimielisyyttä ei voi pakottaa. Viranhaltijat toimivat sen mukaan mitä kunnanhallitus ja valtuusto päättävät.

Väite 3: Epäonnistunut yritys irrottaa Asikkala Oiva-yhteistyöstä sai naapurikunnat raivoihinsa.

Vastaus: Muut Oiva-kunnat hyväksyivät Asikkalan vanhuspalvelujen kilpailutuksen valtuustoissaan. Vain Asikkalan oma valtuusto hylkäsi sen äänin 17-18.

Väite 4: Asikkalan omaa henkilöstöä ovat huolestuttaneet kunnanjohtajan yksityistämisviritykset.

Vastaus: Mitään yksityistämistä ei ole vireillä. Tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen on trimmannut Asikkalan tukipalvelut kilpailukykyiseksi. Jos kilpailutus joskus toteutetaan, henkilöstö ei ole huolissaan. Oivan työntekijät eivät ole Asikkalan kunnan henkilöstöä. Oiva päättää itse osakaskuntia kuultuaan, mitä palveluja se mahdollisesti kilpailuttaa.

Väite 5: Niemisen ja tämän lähimpien alaisten välit ovat niin tulehtuneet, että asioiden valmistelun pelätään vakavasti halvaantuvan.

Vastaus: Välit alaisiin ovat asialliset. Johtoryhmän työkuorma oli suuri vuonna 2015 ja tähän osoitettiin väliaikaista aputyövoimaa. Valmistelu on ollut ennemminkin nopeaa, mikä on aiheuttanut ongelmia kunnallisessa päätöksenteossa.

Henkilöstön ja kunnanjohtajan välit ovat todistetusti hyvät. Henkilöstötyytyväisyyskyselyssä saavutettiin 2015 paras tulos. Kunnanjohtajalla on palautteen perusteella niin henkilökunnan kuin kuntalaistenkin enemmistön laaja tuki. Yrittäjäyhdistyksen kanssa yhteistyö on sujunut mainiosti. Toivon, että myös ESS uutisoisi jatkossa faktatietoihin perustuen. Suurin yksittäinen selittävä tekijä irtisanoutumiseen on poliittinen ilmapiiri. Kunta-alalla johtajavaihdokset alle kymmenen vuoden välein ovat tyypillisiä. Naama kuluu, kun on viety monta vaikeaa asiaa läpi. Asikkalan haasteet seuraaville vuosille ovat erilaiset kuin ne olivat kymmenen vuotta sitten. Liian pitkä aika samassa johtotehtävässä ei ole hyväksi organisaatiolle eikä henkilölle itselleen.

Kiitän vielä lopussa toimittaja Petri Koivistoa hyvästä ja tosiasioissa pitäytyvästä artikkelista (2.2.2016).

Pääkirjoituksenne viimeiseen lauseeseen vastaisin: Kasvaa se mies räkänokastakin, vaan ei tyhjännaurajasta.

Juri Nieminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 2. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 3. Lenkille pääsee aina, mutta koronakesä on koetellut kilpapyöräilijöidenkin motivaatiota – "Johonkin lätkään verrattuna on kuitenkin ihan hyvä tilanne"
 4. "Vuokatin vaaraa ja Kolin nousua on sauvottu ylös ja alas" – Tero Seppälä kapuaa askel askeleelta kohti maailman kärkeä
 5. Paikallispubin kellarista se lähti –  Pienimuotoisesta olutharrastuksesta on kasvanut 25 vuodessa bisnes, joka tuottaa 1,8 miljoonaa litraa olutta vuodessa
 6. Jymyn Joonas Kumpulainen juoksi 14-vuotiaiden Suomen mestariksi
 7. Lahden Ahkeralla neljän mestaruuden päivä 16- ja 17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä
 8. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 9. Mailaveikot kruisaili lohkovoittoon
 10. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 11. Radio Voiman podcast: Etkö muista uniasi? – lue luovan uniohjaajan vinkit unien muistamiseen
 12. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 13. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 14. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 15. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.