Lukijalta: Kunnat tulkitsivat valmiuslakia kirjavasti, lapset kärsivät

Merja Mäkisalo-Ropponen

Emme voi tietää, tuleeko koronan toinen aalto syksyllä, mutta siihen on varauduttava. Näin voidaan välttää keväällä poikkeuslain aikana tehdyt virheet.

Valmiuslain erilaiset tulkinnat kunnissa johtivat siihen, etteivät lasten oikeudet täysimääräisesti toteutuneet. Opetusjärjestelyt olivat kuntien ja jopa koulujen välillä erilaisia, minkä takia lasten eriarvoisuus lisääntyi.

Erityisesti oppimisen tuen ja yksilöllisen huomioimisen puutteet aiheuttivat monelle oppilaalle vaikeuksia. Myös lapsiasiavaltuutettu kiinnitti tähän huomiota.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa perusopetuslain väliaikaisen muutoksen, joka mahdollistaa alue- ja tilannekohtaiset ratkaisut koulunkäynnin järjestämiseen syksyllä, mikäli epidemiaryppäitä ilmenee ja kouluja joudutaan sulkemaan. Alueellisten erojen lisäksi myös lasten yksilölliset erot on otettava paremmin huomioon. Joillekin lapsille etäopiskelu on erittäin vaikeaa, ja epäonnistuminen voi johtaa syrjäytymisvaaraan.

Jatkossa onkin varmistettava, että oppilaiden yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimista edistävään vuorovaikutukseen ja opinnoissa etenemiseen taataan kaikissa olosuhteissa. Oppimisen tukea ei saa karsia, vaikka sen toteuttamistapoja joudutaankin nyt soveltamaan.

Lahti on saanut etäkoulukevään jäljiltä 1,5 miljoonaa oppimisen tukemiseen – avustus käytetään tukiopetukseen ja uusien opettajien palkkaamiseen

Maksuton perusopetus tarkoittaa myös kouluruokailua. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen keräämien tietojen mukaan noin puolet Suomen kunnista tarjosi poikkeusoloissa kouluruoan kaikille halukkaille ja neljäsosa osalle etäopetuksessa olevista oppilaista ja opiskelijoista.

Oppimisen tukea ei saa karsia, vaikka sen toteuttamistapoja joudutaan nyt soveltamaan.

Koronakriisi toi selvästi esille lasten ja nuorten eriarvoistumisen ja perheiden polarisaation. Uuden lukuvuoden alkaessa on erityistä huomiota kiinnitettävä niihin lapsiin ja nuoriin, joita ei tavoitettu etäopiskelun aikana ja joiden osallistuminen opiskeluun oli vähäistä. Nyt ei missään tapauksessa ole oikea aika lomauttaa opettajia.

Onneksi hallitus päätti ennen kesätaukoa laaja-alaisesta, yhteensä 320 miljoonan euron lasten ja nuorten hyvinvointipaketista poikkeusolojen oppimisen ja koulukäynnin vaikutusten tasoittamiseen, lukio-opiskelijoiden opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin sekä maksuttomien harrastusten mahdollistamiseen sekä etsivään nuorisotyöhön.

Lisäksi kunnille suunnataan lisärahoitusta lapsiperheiden sosiaalipalveluihin sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).

Koulujen sulkeminen teki näkyväksi lasten perusoikeuksien haavoittuvuuden – "Kesti hetken, että ammattilaiset ja virastot saivat asiat käyntiin", sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut