Lukijalta | Seurakuntaperheessä eletään omilla säännöillä

Mikä yhdistää kaikkia lapsiperheitä toisiinsa? Säännöt. Jopa mahdollinen sääntöjen puute on tavallaan sääntö.

On varmaankin yleisesti hyväksytty tosiasia, että perheessä on oltava säännöt, jotta perheenjäsenet voisivat hyvin. Kotiin tullaan ajallaan, vanhempia totellaan, kotia ei särjetä jne.

Uskoisin, että nämä säännöt, ja monet samankaltaiset, ovat itsestään selviä asioita suurimmassa osassa perheistä. Niihin pyritään, välillä paremmin ja välillä huonommin onnistuen, jotta arki perheessä toimisi.

Säännöt ymmärretään rakkaudeksi.

Kuitenkin tällainen itsestäänselvyys tuntuu katoavan, kun siirrytään käsittelemään kristillisiä yhteisöjä.

Niiden säännöt eivät kelpaa, vaan niiltä vaaditaan asioita, joita ei missään tapauksessa vaadittaisi tavalliselta perheeltä. Vaaditaan jopa sääntöjen muuttamista. Seurakuntaperhe näyttääkin olevan ihan eri asia.

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi 28.7. jutun otsikolla Näin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt huomioidaan rippikoulussa tulevaisuudessa ja jo nyt.

Siinä, ja varsinkin jutun keskelle upotetussa Lue myös -jutussa ”Luterilaiset harkitsevat homojen kirkkohäitä, ortodoksikirkossa homoista ei edes puhuta: ' Kauppakeskuksetkin siunataan, mutta meitä ei'” (ESS 14.4.2019), tuntuu perheen sääntöjen kunnioittaminen olevan hukassa.

Jos haluaa pappisvihkimyksen, avioliittoon tai tulla konfirmoiduksi, tämän perheen säännöt eivät ehkä kelpaa eikä ole halua toimia niiden mukaan. Oletetaan, että perhe muuttaa toimintansa minun haluni mukaan.

Jokainen meistä tietää, että näin homma ei toimi. Perheellä on sääntönsä ja niitä on kunnioitettava. Se on myös lapsen parhaaksi.

Ihan loppuun asti analogiani ei toimi. Seurakuntaperheestä voit lähteä milloin tahansa, jos säännöt eivät miellytä. Tavallisesta perheestä lähteminen on vähintäänkin vaikeaa.

Kukaan ei kuitenkaan oleta, että lapsiperheen säännöt muuttuisivat lapsen tuittuilun mukaan.

Miksi siis oletetaan, että seurakuntaperheen pitäisi esimerkiksi vihkiä pappisvirkaan tai avioliittoon vastoin sääntöjään? Kääntäen voisi myös kysyä: onko väärin, jos tunnetuimpana esimerkkinä Päivi Räsänen toivoo (seurakunta)perheensä sääntöjen noudattamista?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut