Lukijalta: Kypärä on halpa henkivakuutus – mikseivät siis kaikki pyöräilijät käytä sitä?

Kalevi Laaksonen

Suomessa on lain mukaan pidettävä pyöräillessä päässä kypärää. Kypärän käyttämättä jättämisestä ei kuitenkaan meillä vielä sakoteta, ja tästä syystä aivan liian moni ei käytä kypärää.

Kuitenkin viimeisimmän tilaston mukaan Päijät-Hämeessäkin jo 54 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää ja useimmat pyöräilijät ovat järkiintyneet ja käyttävät kypärää vapaaehtoisesti.

Missä on näiden vastuuttomien 46 prosenttiin kuuluvien maalaisjärki – tai kaupunkilaisjärki? Itse liikun aika paljon päivittäin kevyen liikenteen väylillä, ja nyt viime kevään ja tämän kesän aikana on tullut iso joukko uusia pyöräilijöitä liikenteen joukkoon. Heistä valtaosa on iäkkäitä ja hyvin usein liikkeellä ilman kypärää.

Jokaisen pitäisi tajuta, että kypärä suojaa hyvin mahdollisissa onnettomuuksissa päähän kohdistuvilta vaurioilta.

Jokaisen pitäisi tajuta, että päähän kohdistuvia vaurioita on vaikea korjata.

Liikenteessä on hyvin monenlaisia liikkujia, ja vaikka itse luulee osaavansa pyöräillä hyvin, aina voi tulla vastaan tilanne, että joku muu tiellä liikkuja ei osaa riittävästi varoa ja törmääminen toiseen pyöräilijään tai jalankulkijaan voi aina olla mahdollinen.

Varsinkin koirien pitkät talutushihnat ovat suuri riskitekijä. Samoin vilkkaasti puolelta toiseen liikkuvat pienet lapset. Polkupyörään voi myös tulla yllättävä vika, ja äkkipysähdys voi aiheuttaa kaatumisen ja vakavankin loukkaantumisen.

Jokaisen pitäisi tajuta, että päähän kohdistuvia vaurioita on vaikea korjata ja seurauksena voi olla halvaantuminen tai pitkäaikainen sairausaika.

Nykyiset pyöräilykypärät ovat hyvin kevyitä ja ilmavia, ja muutaman kympin sijoitus tulee varmasti takaisin. Jos kypärä kestää vaikkapa 20 vuotta, on tämän henkivakuutuksen hinta euron luokaa vuotta kohti.

Suurinta vastuuttomuutta osoittavat isät ja äidit, jotka eivät käytä kypärää, vaikka he lapsiltaan vaativat kypärän käyttöä. Miten lapsi voi enää uskoa vanhempiaan, jos säännöt, joita lapsilta vaaditaan, eivät koske lainkaan vanhempia?

Aikuisten pitäisi aina näyttää lapsilleen hyvää esimerkkiä hyvistä käytöstavoista, ja sama koskee kypärän käyttämistä. Samat säännöt aikuisille ja lapsille.

Kun vuosia sitten kypäräpakko tuli ensin motoristeille ja vähän myöhemmin mopoilijoille, ei mennyt pitkää aikaa, kun kypärää haluttiin aina käyttää. Samalla tavalla kypärän käyttöpakko pitäisi saada myös polkupyöräilijöille.

Nykyiset pyöräilykypärät ovat hyvin kevyitä ja ilmavia, ja muutaman kympin sijoitus tulee varmasti takaisin.

Jos kysyy ihmisiltä, miksi he eivät käytä kypärää, on vastauskirjo monenlainen. Joillakin se vain unohtui kiireessä. Naisten vastaus on usein, että kypärä pilaa hienon kampauksen, joidenkin mielestä kypärä on hiostava. Toiset taas väittävät sen olevan ruma.

Kaikki nämä perustelut ovat tekosyitä, sillä nyt on saatavissa mitä hienoimpia ja ilmastoituja kypäriä ja värejäkin on laaja valikoina. Itse olen käyttänyt pyöräilykypärää yli 30 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu