Lukijalta: Koulupuserot kannattaisi ottaa käyttöön Lahdessa

Onerva Vartiainen

Lahden kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen jätti alkuvuodesta aloitteen, jossa hän ehdotti koulupuseroita Lahden koulujen oppilaille.

Kun nyt on alkamassa uusi lukuvuosi, joka toivottavasti jatkuu koko ajan lähiopetuksena, haluan julkisesti tukea Kalle Aaltosen aloitetta.

Koko koulun tai yksittäisten luokkien hankkimiin puseroihin liittyy monta mainiota näkökulmaa. Taloudellisesti on järkevää hankkia hyvin tehty pusero, jolloin säästetään muissa vaatehankinnoissa. Puseron alta ei näy paita, joka on ehkä vähän parsittukin.

Kun kaikilla luokkatovereilla on samanlainen pusero, perheiden erilainen taloustilanne ei näy kouluvaatteissa. Samanlainen pusero yhdistää oppilaita. On meidän koulun tai meidän luokan pusakka.

Kun kaikilla luokkatovereilla on samanlainen pusero, perheiden erilainen taloustilanne ei näy kouluvaatteissa.

Jo puseron suunnittelu luo yhteishenkeä. Yhdessä joudutaan miettimään, mikä materiaali, mikä väri, mitä kuvioita ja tekstejä.

Suomessa on yhä vaateyrityksiä, joilta puseroita voidaan tilata. Lahdessa on myös ompeluliikkeitä, joiden omistajat kaipaavat tilaustöitä. Varmasti löytyy myös käsitöistä ja ompelemisesta innostuneita nuoria, jotka voisivat 4H-yhdistyksen tuella perustaa puseroiden valmistamisyrityksiä.

Kaikkeen tähän voidaan liittää talouskasvatusta, kun yhteisvoimin otetaan selvää, mitä maksaa erilaisilla tavoilla hankittava koulupusero. Voidaan pohdiskella yhdessä myös rahoitusavustusten saamista ja erilaisia talkootempauksia.

Lahtelaiskoulussa on kokeiltu koulupaitaa nyt kaksi viikkoa - mitä mieltä ovat oppilaat, vanhemmat ja rehtori?

Koulupuserohanke on juuri nyt erityisen ajankohtainen, koska Lahti on ensi vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunki. Teema voisi olla sopivalla tavalla esillä puseroissa. Näin vuodesta jäisi pysyvä muisto.

Museokaupan ikkunassa oli kevättalvella pusero, jollainen oli annettu vuoden 1978 MM-kisojen vapaaehtoistyöntekijöille. Uskon, että mukana olleille tuttu pusero näyteikkunassa toi mieluisia muistoja.

Kiitoksia museolle! Pusero palautti minunkin mieleeni sen iloisen tunnelma, kun olin hihkumassa muiden mukana naisten viestin voittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu