Pääkirjoitus: Kouluissa odottaa tänä syksynä uusi normaali

Käsidesin käyttöä opeteltiin kouluissa jo toukokuussa, kun ne avattiin pariksi viikoksi pitkän etäopiskelujakson päätteeksi. Juha Peurala

Lahden seudulla koittaa keskiviikkona jälleen se päivä vuodesta, kun koulut avaavat ovensa kesäloman jäljiltä. Tällä kertaa aistittavissa on tavallista enemmän jännitystä muidenkin kuin vain ekaluokkalaisten ja heidän läheistensä keskuudessa. Koronavirus takaa, ettei paluuta vanhoihin ja tuttuihin koulunkäyntitapoihin ole luvassa vielä aikoihin.

Kouluissa odottaa niin sanottu uusi normaali, mikä koululaisille ja opettajille näyttäytyy esimerkiksi oppituntien aloittamisaikojen porrastuksina, ryhmittäisinä ruokailuina, ulkotilojen käyttönä, tehostettuna siivouksena ja tietenkin myös ahkerana käsienpesuna. Turvaetäisyyksistä ja hyvästä hygieniasta pyritään huolehtimaan niin hyvin kuin mahdollista. Haaste on suurin, jos koulu on rakennettu ahtaaksi eikä väistötiloja ole tarjolla.

Sokkona uuteen normaaliin ei olla syöksymässä. Paluu etäopetuksesta lähiopetukseen viime lukukauden pariksi viimeiseksi viikoksi antoi arvokasta kokemusta. Opiksi ja ojennukseksi ovat olleet myös kuntien kouluviranomaisten sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreet ohjeistukset ja suositukset.

Ainakin yhtä neuvoa kunnissa ja kouluissa on silti jääty kaipaamaan. Valtiovalta ei vieläkään ole saanut aikaiseksi kasvomaskien käytöstä suositusta, jota THL kertoi jo viime viikolla valmistelevansa. Toteutuessaan sillä voi olla merkittävä vaikutus koulutyöhön ja -kuljetuksiin kuten myös kuntien talouteen

Virallista vastausta on odotettu myös kysymykseen, saako kouluun tulla ulkomaanmatkan jälkeisen karanteenin aikana. Itsestään selvää toki toivottavasti on kaikille, ettei niin pidä tehdä sairaana. Vähäisestäkin oireilusta seuraa myös tarve erottaa korona tavallisista taudeista, mikä lisää paineita testauskapasiteetin kasvattamiseksi myös Päijät-Hämeessä. Siihen on viranomaisten kyettävä ripeästi vastaamaan.

Olennaista tehdä koulunkäynti mahdollisimman turvalliseksi.

Uusi normaali tähtää siihen, ettei kouluja tarvitsisi enää tänä syksynä sulkea kautta koko maan viime kevään tapaan. Vaikka kouluissa siirryttiin silloin etäopetukseen hämmästyttävän sujuvasti, hallitus haluaa ymmärrettävästi pitää kynnyksen nyt korkealla, koska hinta voisi jatkossa kasvaa liian suureksi lasten ja nuorten kannalta.

Koulutyössä päivittäin näkyvät erityisjärjestelyt saattavat herättää huolta muistuttaessaan koronan olemassaolosta, mutta kaikki toivottavasti ymmärtävät niiden tarpeellisuuden. Olennaista on, että koulunkäynti tehdään mahdollisimman turvalliseksi. Sama pätee myös koulumatkoihin, joten liikenteessäkin tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta nyt, kun pienet koululaiset aloittavat taas arkisen aherruksensa.

Pääkirjoitus Toinen aalto väijyy nurkan takana

Pääkirjoitus Opiskelijoille tukea alkuun

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu